sporazum o primirju

Turska će Haftaru 'dati lekciju' ako ne prestane ofenzivu u Libiji

14.01.2020 u 13:16

Bionic
Reading

Turska neće odustati od 'davanja lekcije' Kalifi Haftaru ako njegove istočne libijske snage nastave napadati međunarodno priznatu vladu u toj zemlji, rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan u utorak

Dodao je da je Haftar 'pobjegao' iz Moskve nakon mirovnih pregovora u ponedjeljak između njega i čelnika vlade u Tripoliju Fajeza al Seradža, na kojima nije dogovoren prekid vatre nakon devetomjesečnog sukoba.

'Ako se nastave napadi pučista Haftara na narod i legitimnu libijsku vladu, nikad nećemo odustati od toga da ga naučimo lekciji koju zaslužuje', rekao je Erdogan u govoru zastupnicima svoje stranke AK u parlamentu.

'Naša je dužnost zaštititi naše rođake u Libiji', dodao je Erdogan te kazao da Turska ima duboke povijesne i društvene veze sa sjevernoafričkom zemljom i da će Haftar preuzeti cijelu zemlju ako Ankara ne intervenira.

On je rekao da će se Turskoj priključiti Njemačka, Velika Britanija i Rusija na samitu kojemu će domaćin biti njemačka kancelarka Angela Merkel u Berlinu u nedjelju da pregovara o Libiji koja je potonula u kaos nakon svrgavanja Moamera Gadafija 2011.

Seradž je potpisao sporazum o primirju, ali Haftar je napustio Moskvu, a da nije potpisao sporazum, navodi novinska agencija TASS izjavu ruskog ministarstva vanjskih poslova.