PAKLENO LJETOVANJE

Turisti bježe od požara, a političari uvjeravaju: Niste ugroženi. Dođite i uživajte

26.07.2023 u 16:07

Bionic
Reading

Političari imaju poruku za turiste koji su uznemireni zbog učestalih šumskih požara i paklenih vrućina: potisnite strahove i nastavite uživati ​​u odmoru. S grčkog Rodosa zbog požara je evakuirano 20.000 ljudi, a britanski šef diplomacije Andrew Mitchell rekao je da on 'trenutačno ne bi' ondje putovao. No grčka ministrica turizma Olga Kefalogianni odbacuje prijetnju, naglašavajući da je pogođen samo 'mali dio' otoka

Ministrica Kefalogianni kazala je za BBC da je požarom zahvaćeno '10 do 20 posto ukupne površine otoka', a nije bilo nikakvih problema ni u zračnoj luci, odakle je pomoću 40 izvanrednih letova pobjeglo 5000 ljudi. 'Svi su sigurni', tvrdi Grkinja.

U Italiji, u kojoj se Rimljani prže na rekordnih 46 Celzijevih stupnjeva, a na sjeveru zemlje pada gigantska tuča, poruka je ista, piše Politico. 'Visoke temperature su fiziološke u ovoj sezoni i ni na koji način ne ugrožavaju našu turističku ponudu koja ostaje solidna, kvalitetna, raznolika i održiva', izjavila je tamošnja ministrica turizma Daniela Santanchè, dodajući: 'Čekamo vas u Italiji.'

  • +7
Požari na Siciliji Izvor: EPA / Autor: FRANCESCO MILITELLO MIRTO

Istovjetnu poruku uputila je Ivana Jelinić, šefica državne turističke zajednice. 'Uvjeravam posjetitelje koji dolaze u Italiju iz cijeloga svijeta da će ovdje pronaći klimu prikladnu za ljetnu sezonu bez posebnih ekstrema i bez ikakvog rizika', rekla je Jelinić.

  • +5
Požar u Italiji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prema istraživanju Europske putničke komisije (ETC), samo sedam posto ispitanika u ožujku je reklo da su ekstremni vremenski uvjeti njihova najveća briga vezana uz odmor. Čak 82 posto ispitanih u istraživanju Eurobarometra izjavilo je da bi bilo spremno promijeniti svoje putne i turističke navike kako bi podržali održiviji turizam, naprimjer konzumiranjem lokalnih proizvoda (55 posto), odabirom ekoloških prijevoznih sredstava (36 posto), većim izdvajanjem za zaštitu okoliša (35 posto) ili za dobrobit lokalne zajednice (33 posto).

Ipak, čimbenici okoliša bili su među najmanje važnim pokazateljima prema kojima su turisti birali svoje odredište: najvažnije su im kulturna ponuda (44 posto), prirodne ljepote i cijene (po 43 posto), a tek potom dostupne aktivnosti (30 posto), lakoća pristupa (24 posto), informacije o zdravstvu i sigurnosti (20 posto) te ekološke prakse (15 posto).

Putnička industrija tek se počela oporavljati od poslovne katastrofe izazvane pandemijom covida te vlada nada da će dramatične snimke turista koji kilometrima vuku kofere po grčkim cestama dok bježe od hotela u plamenu i noće u improviziranim skloništima biti tek rijetka iznimka u prizorima rajskih mediteranskih ljetovališta. Međutim šumski požari u Grčkoj 'jasan su signal da će turoperatori morati prilagoditi svoju strategiju', rekao je Eric Drésin, glavni tajnik europskih putničkih agencija i turoperatora. 'Definitivno ne možemo ništa učiniti danas ili sljedeći tjedan, ali već postoji velika zabrinutost. Radit ćemo na tome', rekao je i dodao da je to ipak vrlo specifična situacija, jer toplinskih valova trenutno nema, primjerice, u Francuskoj. Ipak, sve je jasnije da će se neki aspekti turizma morati promijeniti.

  • +14
Požar na Rodosu Izvor: EPA / Autor: DAMIANIDIS LEFTERIS

Grčki premijer Kiriakos Micotakis bio je relativno jasan u pogledu problema, rekavši zastupnicima u ponedjeljak: 'Klimatska kriza je već ovdje... mi smo u ratu.'

Drésin smatra da bi neke zemlje s velikim brojem turista mogle promijeniti svoj marketing. 'Grčka se jako trudi postati cjelogodišnja destinacija. Niste obavezni uživati ​​[samo] u srpnju i kolovozu, već i u rujnu, listopadu i prosincu', rekao je.

Više ovakvih ljeta moglo bi imati utjecaja na obrasce putovanja, rekao je Lucas Berard-Chenu, predavač na Sveučilištu u Grenobleu. 'Vjerojatno će se povećati rizik od požara, što bi moglo utjecati na turističke regije, osobito na Mediteranu', rekao je. Više ljudi moglo bi otići u planine ljeti, zahvaljujući 'toplijim i stabilnijim vremenskim uvjetima' i 'povećanju toplinskog stresa u urbanim područjima'.

  • +35
Požar u Župi dubrovačkoj Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic