prebacivali ih u hrvatsku

Turci u BiH optuženi zbog krijumčarenja migranata

07.11.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Tužiteljstvo BiH u utorak je podignulo novu optužnicu zbog krijumčarenja migranata, a ovoga puta optuženi su Turci koji su ilegalno prebacivali migrante u Hrvatsku.

Kako je potvrđeno iz sjedišta Tužiteljstva BiH, optužnica je podignuta protiv Murata Gulera (26) i Nihata Bayrama (49), a obojica su u pritvoru u BiH.

Optužnica ih tereti da su potkraj kolovoza sudjelovali u pokušaju organiziranje nedopuštenog prelaska granice između BiH i Hrvatske.

Kod prijelaza Gorica pokušali su prebaciti 13 ilegalnih migranata, također državljana Turske.

Pritom ih je na samoj graničnoj crti kod Posušja otkrila zajednička ophodnja hrvatske i bosanskohercegovačke granične policije.

BiH i Turska imaju bezvizni režim pa turski državljani mogu bez ograničenja ulaziti u tu zemlju, što uključuje i one koji namjeravaju ilegalno nastaviti put ka EU.

Hrvatski premijer Andrej Plenković opetovano je upozoravao na činjenicu da BiH kao i Srbija moraju uskladiti vizni režim s onim koji vrijedi u Europskoj uniji kako bi se na taj način spriječio rizik ilegalnih migracija.

"Ne može se doći u zračnu luku u Beograd ili u Sarajevo i nakon toga se od turista pretvoriti u nezakonitog migranta", izjavio je Plenković kada je potkraj rujna komentirao ovaj problem.

Osim s Turskom, BiH i Srbija bezvizni režim imaju i s Kinom te Rusijom, kao i s nekim državama Arapskog zaljeva iz kojih također pristižu migranti.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler pojasnio je kako je u slučaju te zemlje sporan bezvizni režim s osam država.

Vlasti u Sarajevu i Beogradu za sada ne pokazuju namjeru da ukinu te bezvizne režime pravdajući to nacionalnim interesima odnosno bliskim vezama s državama iz kojih pristižu ilegalni migranti.