PROSVJED U ZADRU

Tunolovci revoltirani zbog kvota, optužuju Ministarstvo

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2019 20:39
  • Objavljeno 15.04.2019 u 20:17
Prosvjed tunolovaca u Zadru

Prosvjed tunolovaca u Zadru

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Udruga plivaričara tunolovaca, koja okuplja tunolovce od Zadra do Korčule s 19 brodova i 170 članova posade, održala je u ponedjeljak prosvjed u središtu zadarske luke kako bi izrazila nezadovoljstvo prijedlogom novog pravilnika o ribolovu plavoperajne tune kojim im se, kažu, oduzimaju dosadašnje kvote za ulov.

'Do izlaska novog prijedloga pravilnika o ribolovu plavoperajne tune nas 19 imali smo 35 posto ukupne kvote Hrvatske. Sada, po novom pravilniku, sva nam se prava oduzimaju. Ovogodišnje kvote raspodijeljene su samo onim brodovima koji su imali ulov od 2014. do 2018. godine, a to su bili uglavnom brodovi tvrtaka koje se bave uzgojem tuna. Mi ostali bili smo prisiljeni svoje kvote iz tih godina ustupiti, odnosno iznajmiti tim tvrtkama pa sada nismo ni uvršteni u prijedlog novog pravilnika', rekao je predsjednik Udruge tunolovaca Hrvatske Edison Boško.

U prijedlogu spornog pravilnika, objašnjavaju, stoji da će se ovogodišnja kvota od 870 tona tune raspodijeliti po brodovima proporcionalno postotcima s kojima su sudjelovali u lovu u sklopu dopuštenih kvota u prijašnje četiri godine, a to znači da je kvota raspodijeljena na 16 brodova koji su u vlasništvu četiriju tvrtaka koje bave uzgojem tuna. Svi ostali brodovi, tvrtke i obrti, s alatima i dozvolama za tunolov, ostali su bez kvota.

Za takvo stanje odgovorim smatraju Ministarstvo poljoprivrede koje ih nikad nije pozvalo na razgovor o pravilnicima.

'Naša su prava oduvijek bila ograničena. Ako ovaj prosvjed ne uspije, naši brodovi vrijedit će 50 posto manje, neće biti novca od ulova tune, a to će izravno pogoditi više od 200 ribarskih obitelji', upozorio je Boško.

  • +9
  • +6

Prosvjed tunolovaca

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!