početak arapskog proljeća

Tunis obilježava 10. godišnjicu revolucija

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.01.2021 13:03
  • Objavljeno 14.01.2021 u 13:03
tportal

Izvor: EPA / Autor: MOHAMED MESSARA

Nekoliko posebnih televizijskih emisija, ali bez zastava i događanja: 10. godišnjica Revolucije jasmina i pada Zinea el Abidinea Ben Alija u Tunisu bit će obilježena praznim ulicama zbog pogoršanja stanja s epidemijom koronavirusa i zatvaranja zemlje.

"U normalnim vremenima bi se prosvjedovalo na glavnoj aveniji za više socijalne pravde jer niti jedna od svih vlada koje su se izmijenile od 2011. nije uzela u obzir taj zahtjev", rekao je za AFP Alaa Talbi, predsjednik nevladine udruge Tuniskog foruma za ekonomska i društvena prava.

"No, ovog 14. siječnja ostajem kod kuće po prvi puta u deset godina jer je zdravstvena kriza vrlo ozbiljna", dodao je.

No, iako su moćni središnji sindikat UGTT i ostale organizacije zbog pandemije odlučili ne izaći na ulice, to ne znači da su njihovi zahtjevi razvodnjeni i da nisu i dalje čvrsti, piše agencija France presse.

Rast cijena, nezaposlenost koja se ne smanjuje i nefunkcioniranje javnih usluga, uz pandemiju, pothranjuju razočarenje i ubijaju nade rođene 2011.

Tog 14. siječnja prije deset godina, nekoliko tjedana nakon nereda potaknutih samospaljivanjem očajnog prodavača u unutrašnjosti zemlje kojem je policija zaplijenila vage i otjerala ga, ispred ministarstva unutarnjih poslova, utvrde Ben Alijevog režima u samom srcu glavnog grada, okupila se gomila ljudi

Bijes zbog bijede okrenula se prema režimu, uz uzvike "Odlazi".

Istu večer, Ben Ali bježi u egzil u Saudijsku Arabiju gdje je i preminuo 2019.

Njegov bijeg, nakon 23 godine vladavine, pratili su ustanci u više zemalja regije i padovi ostalih autokrata koji su do tada smatrani nedodirljivim, kao da će vladati dovijeka.

No, Tunis je jedina od tih zemalja koja je odabrala put demokracije.

"Možda smo razočarani, ali ne žalimo: 10 godina je malo za preobrazbu sustava koji je na snazi bio desetljećima i možemo biti ponosni na pomake", naglasio je Talbi.

"Uspostavili smo novi politički sustav, složili se oko ustava iako on još nije u potpunosti stupio na snagu, i poštivali smo izborne rokove", pojasnio je. "Sada nam treba ekonomska tranzicija".

Zbog pandemije turistički je sektor, stup ekonomije, pao u poteškoće, a bez posla su ostali deseci tisuća ljudi.

Fragmentirani politički establišment, paraliziran borbom za vlast, optužen je da služi osobnim interesima.

Devet vlada u deset godina "mučilo se da uravnoteži interese tradicionalne elite s interesima stanovništva koje se našlo u nepovoljnom položaju", ističe Institut Transnational, think tank sa sjedištem u Amsterdamu.

Uz to, brojni Tunižani pokušavaju ilegalno stići u Europu: po ministarstvu unutarnjih poslova Italije, 12.883 stanovnika Tunisa stiglo je u Italiju 2020., pet puta više nego godinu prije.

Sva ta razočaranja i frustracije hrane pokušaje povratka unatrag, gurajući prema naprijed na političku scenu likove iz starog režima, zaključuje agencija France presse.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!