UHIĆENJE BANDIĆA

Tuđman DORH-u: Što prije podignite optužnice!

20.10.2014 u 14:05

Bionic
Reading

Iako je prošlo gotovo 24 sata od privođenja vrha vlasti u Zagrebu, još uvijek nije poznato jesu li svi od 19 koji se spominju u medijima uhićeni i za što ih se točno tereti. Na to da bi DORH s tim informacijama trebao izaći što prije, apelirao je i HDZ-ov Miroslav Tuđman

S obzirom na to da mi danas nemamo podatke o čemu se radi, za što su gospodin Bandić i drugi optuženi, mislim da je važno naglasiti da bi državno odvjetništvo moralo što prije izaći s time što ima i podignuti optužnicu, a ne da se to čeka mjesecima', kazao je Tuđman novinarima u Saboru.

Podsjetio je na to da je, prema dokumentima objavljenim na Wikileaksu, bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić američkom veleposlaniku navodno rekao da 'nemaju ništa protiv Bandića', da bi kasnije, prije pet godina uoči predsjedničkih izbora, glasnogovornica DORH-a poručila kako se neki navodi vezani uz Bandića ipak istražuju.

'Nakon pet godina bi bio red da se odmah izađe u javnost, a ne da se ostavlja prostor za političke spekulacije da je sve ovo politički motivirano', kazao je Tuđman.

Činjenica je da je, kako kaže Tuđman, Bandić frakcija SDP-a i da je preuzeo vlast u Zagrebu te da kao gradonačelnik ipak ima veći utjecaj nego premijer, što bi, smatra HDZ-ovac, mogao biti temelj za insinuacije da je uhićenje politički motivirano.

Novinari su Tuđmana podsjetili i na to da se istraga protiv Bandića razotkrila još u srpnju, kada su on, kao predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te Tomislav Čuljak, kao član tog odbora, tražili provjeru prisluškuju li se mobiteli njih dvojice, glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića i samog Bandića.

Tuđman danas kaže da on nije davao Bandićev broj. 'Nisam davao Bandićev broj. Brojeve sam ja davao da bi se pokazalo da netko može biti praćen a da nije meta istrage. Dao sam dva broja kojima komuniciram i oni su praćeni, i onda bih ja mogao reći da sam i ja praćen', kazao je Tuđman.