POŽAR KOD ŠIBENIKA

Poznati novi detalji o uhićenoj piromanki, vatrogasni zapovjednik traži veće kazne

29.07.2019 u 10:24

Bionic
Reading

Kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakinjom, koja se dovodi u vezu s izazivanjem velikog požara kod Šibenika, još je u tijeku, izvijestili su u ponedjeljak ujutro iz šibensko-kninske policije. Neslužbeno, riječ je o istoj ženi koja je u srpnju 2017. godine potpalila čak sedam požara. U policije su tada zaključili da je žena bila u neubrojivom stanju, a kazna zatvora zamijenjena joj je liječenjem na slobodi u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

'Vezano za požar 27. srpnja na području šibenske Dubrave, kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakinjom, koja se prema prikupljenim dokazima, obavijestima i saznanjima direktno dovodi u vezu s izazivanjem ovog požara, još je u tijeku. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja o svemu utvrđenom i poduzetom blagovremeno ćemo obavijestiti javnost', doznaje portal ŠibenikIN od policijske glasnogovornice Marice Kosor.

Prema informacijama Večernjeg lista, riječ je o zaposlenici HAC-a koja radi na naplatnim kućicama Skradin od 2005. godine. Na dan kad je izbio požar ona se prijavila na posao oko 13.30 sati, a dojava o požaru je stigla oko 13 sati. No u HAC-u će preko nadzornih kamera provjetiti je li se doista ona prijavila ili je to učinio netko umjesto nje.

Ukoliko se 53-godišnjoj blagajnici odredi istražni zatvor, u HAC-u joj namjeravaju dati izvanredni otkaz jer bi to ukazalo da policija ima visoku razinu sumnje. A formalni razlog za izvanredni otkaz bi bio to što je svojim namjernim djelovanjem prouzročila izravnu štetu tvrtku jer je autocesta zbog požara bila zatvorena, doznaje Večernji list.

Prije dvije godine tada 51-godišnjaka bila je uhićena zbog podmetanja sedam požara u šibenskoj Dubravi, u zaseocima Relje i Junakovići, u razdoblju od 18. do 23. srpnja. Od tih sedam požara šest je izazvala na privatnim parcelama mještana, a vatra se nije znatno proširila zbog samoorganizacije i brze intervencije vlasnika terena. Zapalila je i štalu, a vatru su prvi primijetili i ugasili policijski službenici koji su bili u preventivnom obilasku tog područja. Piromanki je tada prvo određena mjera jednomjesečnog istražnog zatvora, zamijenjenog mjerom opreza liječenja na slobodi u nadležnoj zdravstvenoj instituciji.

  • +14
Požar u Dubravi kod Šibenika Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pohvalio je jutros suradnju vatrogasaca i policije, kao i rad policije u otkrivanju osobe koja se sumnjiči za podmetanje požara.

>>> Policija uhitila ženu za koju sumnja da je podmetnula požar kod Šibenika. Nije joj prvi puta, 2017. je izazvala sedam požara

'Vrlo je bitno sačuvati dokaze i tragove na požarištu kako bi policija mogla otkriti počinitelja', kazao je Tucaković gostujući u emisiji 'Novi dan' televizije N1. Upozorio je da je ove godine broj intervencija čak deseterostruko veći nego prošle godine.

Tucaković smatra da kazne za one koji potpaljuju požare sigurno treba povećati jer, kako kaže, osim direktnih šteta postoje i one indirektne, a to su biljni i životinjski svijet na opožarenom području. Također, kazao je kako treba propisati zakonske mjere, odnosno kazne i za situacije u kojima se vatrogasci napadaju na službenoj dužnosti.

Na intervenciji na Bilicama kod Šibenika bilo je angažirano preko 170 vatrogasaca, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik. 'Angažirali smo i Hrvatsku vojsku te policiju i pokazalo se da cjelokupni sustav, a i građani koji su pomagali, funkcionira i svi su dali veliki doprinos. Ovdje se vidi djelovanje snaga u interesu naših građana', kazao je Tucaković za N1.

  • +23
Požar u Dubravi kod Šibenika Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

'Imali smo četiri ozlijeđena vatrogasca. Imali smo udisanje dima, ozljedu koljena i lagane opekline lica. Oni se dobro oporavljaju i želimo im brz povratak na posao', dodao je.

Tucaković ističe kako je ove godine puno vatrogasnih intervencija koje su dosta zahtjevne.

'Istaknimo da je ove godine broj intervencija čak deseterostruko veći nego prošle godine. Ove godine imamo već 30 tisuća hektara opožarene površine', pojasnio je te dodao kako su vatrogasci na cjelokupnom području Republike Hrvatske imali ukupno preko 18 tisuća intervencija ove godine.

  • +20
Šibenik: Izbio veliki šumski požar koji je, zbog jakog vjetra, otežano gasiti Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Požar kod Šibenika bio je posebno zahtjevan jer su ga vatrogasci, prema Tucakovićevim riječima, lovili po snažnom vjetru. 'Trčali smo za požarom svud okolo. Teren je bio dosta nepristupačan. Ovdje nije bilo smrtno stradalih osoba i vatrogasaca. Obranjene su kuće. Suradnja koja je ostvarena na terenu s ostalim snagama dobro je funkcionirala', pojasnio je.

Na samom kraju Tucaković je kazao kako su ove godine preko 82 tisuće gasitelja bile raspoređene na intervencijama diljem Republike Hrvatske, a kao promjenu u sektoru vatrogastva najavio je organiziranje Hrvatske vatrogasne zajednice kao Središnjeg državnog ureda od 1. siječnja 2020. godine.