DAN ODLUKE ZA GRČKU

Tsipras: Pobijedili smo strah i otvaramo put prema nadi!

Alexis Tsipras na biralištu

Alexis Tsipras na biralištu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Birački uredi u Grčkoj su otvoreni u nedjelju u 7 sati za parlamentarne izbore koji predstavljaju i svojevrsni referendum o euru i trebali bi odreditu budućnost zemlje

Grci će se izjašnjavati do 19 sati kada će biti objavljene prve procjene rezultata izbora, na temelju izlaznih anketa koje očekuje cijeli svijet.

Oko 9,9 milijuna građana s pravom glasa, upisano na izborne popise, birat će između stranaka koje su za ili protiv plana štednje, Nove demokracije i Syrize.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Danas progovaraju građani Grčke. Sutra počinje nova era za Grčku', kazao je čelnik Nove demokracije Antonis Samaras nakon što je odglasao.

'Pobijedili smo strah i danas otvaramo put prema nadi', poručio je nakon glasovanja čelnik Syrize Alexis Tsipras

Prema posljednjim službenim istraživanjima prije 15 dana, dvije stranke su izjednačene, iako Nova demokracija bilježi blagu prednost. Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Grčkoj sudjeluje 22 stranaka i koalicija, a za formiranje vlade pobjednička stranka mora dobiti najmanje 151 mandat u parlamentu od 300 mjesta.

Prekinuvši dosadašnju suzdržanostt, njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je ocijenila važnim da Grci izaberu većinu koja poštuje obveze zemlje u pogledu mjera štednje, što znači podršku Antonisu Samarasu, koji se predstavlja kao jamac zemlje u eurozoni nasuprot Alexisu Tsiprasu, protivniku mjera štednje i reforma određenih Grčkoj.

Ravnateljica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde je također ocijenila važnim obnovu dijaloga od sljedećeg tjedna s Grčkom.

Predsjednik Euroskupine Jean-Cladue Juncker pozvao je Grke da 'budu svjesni razarajućeg učinka' mogućeg izlaska njihove zemlje iz eura i EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi