pula

Trut: Istra u borbi protiv COVIDA-19 bila korak ispred svih

28.05.2020 u 15:06

Bionic
Reading

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je u četvrtak da su Istarska županija i njen Stožer civilne zaštite u borbi protiv Covida-19 odradili izuzetno dobar posao, bili su korak ispred, jer su zbog blizine Italije na vrijeme poduzeli mjere sprječavanja širenja epidemije

Trut je to naglasio nakon sastanka sa članovima Stožera civilne zaštite Istarske županije u Puli na kojem je pohvalio njihov rad, rekavši da su bili ispred ostalih županija. Naglasio je kako je sinergija i razmjena mišljenja sa svim stožerima u zemlji bio temelj na kojem je funkcionirao Nacionalni stožer civilne zaštite.

Istarski županijski Stožer civilne zaštite ima razrađene sve scenarije ukoliko se hipotetski usred sezone dogodi neko žarište zaraze, rekao je načelnik Dino Kozlevac.

Podsjetio je kako u Istri već više od četrdeset dana nema novooboljelih od koronavirusa te kako od danas nema više ni osoba u samoizolaciji.

Na pitanje novinara boji li se, ukoliko se pojavi slučaj zaraze u nekom turističkom naselju ili hotelu, zataškavanja od strane hotelijera ili lokalnih vlasti jer bi to izazvalo nepovoljnu sliku u stranim medijima, Kozlevac je istaknuo kako sustav trenutno poentira jedino ako se znaju informacije.

'Poentirali smo u borbi protiv virusa, ne zataškavajući. Nema nikakve šanse da dođe do zataškavanja informacije, mi razrađujemo sve scenarije u slučaju pojave virusa u hotelu ili autokampu. Sustav smo pripremili da promptno reagira s maksimalnim snagama kako bi se sanirao mogući problem na adekvatan način kako bi omogućili da se na drugom području turizam i život normalno odvijaju', istaknuo je Kozlevac.

Najavio je za 10. lipnja sastanak županijskog Stožera civilne zaštite s predstavnicima svih hotelskih kompanija u Istarskoj županiji.

'Mi smo spremni na suživot s virusom, nema više velikih zatvaranja, neće biti velikog umrtvljivanja života i rada nego će se se na uskom području od objekta ili naselja reagirati s adekvatnim mjerama. Dakle imamo spreman scenarij. Dođe li do pojave COVIDA-19 usred sezone kod turista, izolirat ćemo zaražene, cijeli turistički objekt ili pak dio, krilo ili kat hotela', poručio je DIno Kozlevac.