'specifičan slučaj'

Žena sa zadarskoga područja ipak nije opet pozitivna na koronu

28.05.2020 u 12:00

Bionic
Reading

Jedna osoba sa zadarskog područja, koja je preboljela covid-19, ponovno je pozitivna na koronavirus, priopćio je u četvrtak Stožer Civilne zaštite Zadarske županije, da bi poslije izvijestili da je njen drugi test, koji je napravljen u četvrtak ujutro, opet negativan na koronavirus

Kako se radi o specifičnom slučaju, upućen je upit i zahtjev za mišljenje Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te se očekuje odgovor, izvijestili su iz županijskog stožera. U posljednja 24 sata u Zadru su testirane 23 osobe, a ukupno od početka epidemije 2804. U samoizolaciji je jedna osoba, a budući da je riječ o ponovnoj zarazi iste osobe, broj oboljelih i dalje je 87, a ozdravljenih 84, navodi se u priopćenju.

Pacijentica je dobrog zdravstvenog stanja

'Pacijentica u dobi od 71 godine je bila razvila simptome COVIDA-19 te je prvi nalaz testa 4. travnja 2020. bio pozitivan. Kontrolno testiranje napravljeno je 24. i 26. travnja 2020. te su rezultati testiranja bili negativni. Pacijentica se 27. svibnja 2020. javila u Opću bolnicu Zadar radi subfebriliteta. S obzirom da se u Općoj bolnici svakom pacijentu s febrilnim stanjem po prijemu vrši testiranje na COVID-19, pacijentica je testirana i nalaz testiranja bio je pozitivan.

Danas, 28. svibnja 2020., testiranje je ponovljeno i rezultat testa je negativan. Još jedan pacijentičin uzorak upućen je u Hrvatski zavod za javno zdravstvo na Odjel za izravnu virološku dijagnostiku radi daljnjeg praćenja epidemioloških i dijagnostičkih mjera i radnji. Pacijentica je dobrog zdravstvenog stanja. Poduzete su sve protuepidemijske mjere prema pacijentičinim bliskim kontaktima koji su, radi predostrožnosti, stavljeni pod zdravstveni nadzor', stoji u izvješću voditelja službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije dr.sc. Alana Medića.

U Istarskoj županiji nema ni jedne osobe koja je oboljela od koronavirusa - niti novooboljelih niti onih koji su pod mjerama samoizolacije, priopćeno je u četvrtak iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik,na konferenciji za medije kazo je da je 'tjedan dana Zagreb korona free grad'.

Unutar 24 sata ispitano je 30 uzoraka brisa i svi su negativni na COVID-19 te nema novooboljelih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području županije do četvrtka 28. svibnja 2020. do 11 sati evidentirano je 130 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih, a jedna je osoba više izliječena.

Petnaesti dan zaredom nema novooboljelih osoba od koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji. U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19, a svi testovi u zadnja 24 sata u Karlovačkoj županiji dali su negativan rezultat.

Na području Osječko-baranjske županije trenutačno je 10 aktivno oboljelih osoba na koronavirus, a tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek testiran je 71 uzorak i među njima nije bilo pozitivnih. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema zaraženih osoba koronavirusom.

Na području županije protekla 43 dana nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na području Virovitičko-podravske županije nema novih oboljelih 26. dan zaredom. Do sada je zabilježeno devet oboljelih od koronavirusa, šestero se oporavilo, dvoje je još zaraženo, a jedan je muškarac preminuo od COVID-19.