ubojstvo iz 2016.

Trumpova vlada obustavila istragu protiv policajaca zbog ubojstva Afroamerikanca

03.05.2017 u 22:14

Bionic
Reading

Vlada Donalda Trumpa naredila je u srijedu obustavu savezne istrage ubojstva mladog crnog prodavača 2016. u Louisiani, priopćilo je ministarstvo pravosuđa

To je prvi slučaj da je novi američki ministar pravosuđa Jeff Sessions javno odustao od procesa protiv policajaca u aferi koja je prošlog ljeta uzdrmala Sjedinjene Države.

Smrt Altona Sterlinga (37) u Baton Rougeu probudila je duh rasizma u američkoj policiji, vrlo često optuživanoj za brutalnosti prema crncima.

Njagova smrt izazvala je gnjevne reakcije u SAD-u i niz masovnih prosvjeda. Američko ministarstvo pravosuđa je nakon ubojsta vrlo brzo pokrenulo saveznu istragu.

‘Ali istragom nije prikupljenjo dovoljno dokaza za kazneni proces protiv dvojice policajaca iz Baton Rougea’, naveo je ministarstvo.

Videosnimka ubojstva Sterlinga pokazuje da su ga prilikom privođenja ustrijelili policijski službenici. Na snimci se vidi kako su ga dva policajca držala na tlu, da bi jedan od njih izvadio pištolj i ispalio nekoliko bitaca u Sterlinga iz neposredne blizine. 

Bio je to samo jedno u nizu policijskih ubojstava Afroamerikanaca koja su izazvala masovne prosvjede diljem zemlje.