sve u obitelji

Trumpova snaha postala 'broj dva' važnog tijela Republikanske stranke

08.03.2024 u 18:53

Bionic
Reading

Donald Trump u petak je dodatno učvrstio utjecaj u Nacionalnom odboru Republikanske stranke (RNC) nakon što mu je snaha zauzela jednu od vodećih funkcija u tom tijelu, uslijed rasprave odbora o tome treba li bivšem predsjedniku pomoći platiti sudske troškove

Članovi RNC-ja okupljeni u Houstonu su za predsjednika i dopredsjednicu izabrali čelnika republikanaca u Sjevernoj Karolini Michaela Whatleya i Laru Trump. Organizacija će igrati ključnu ulogu u privlačenju glasača i prikupljanju novca za izbore 5. studenoga.

Trump je poslije premoćne pobjede na predizborima u 'superutorak', nakon odustajanja protukandidatkinje Nikki Haley, osigurao republikansku kandidaturu i na izborima u studenome će se sučeliti s predsjednikom demokratom Joeom Bidenom.

Dio članova RNC-ja pozvao je to tijelo da pomogne Trumpu u plaćanju sudskih troškova koji su, zajedno s izrečenim kaznama, narasli na stotine milijuna dolara.

Trumpova inicijativa da supruga njegova mlađeg sina Erica bude druga najvažnija osoba u RNC-u simbolizira njegovo preuzimanje te političke institucije čija je misija osigurati izbor republikanaca na svim razinama vlasti.

Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Od Ronalda Reagana i njegove kćeri Maureen na istoj funkciji osamdesetih godina, članovi obitelji predsjednika nisu bili na tako visokom položaju u RNC-u.

Jedan od najvažnijih zadataka novog vodstva bit će prikupljanje novca. Nakon što je 2023. prikupio najmanji iznos donacija u deset godina, RNC je na računu na kraju siječnja imao devet milijuna dolara, tek nešto više od trećine proračuna Nacionalnog odbora Demokratske stranke od 24 milijuna dolara.