pozitivan pomak

Trump želi konkretne korake prije sastanka s Kimom

09.03.2018 u 22:24

Bionic
Reading

Bijela kuća objavila je u petak da će se predsjednik Donald Trump sastati sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-Unom samo ako prije toga vidi neke konkretne korake koje će poduzeti Pjongjang

'Predsjednik neće imati sastanak ako ne bude vidio konkretne korake i konkretne akcije Sjeverne Koreje', rekla je glasnogovornica Sarah Sanders na susretu s novinarima.

Trump je u petak izjavio da je spreman susresti se s Kimom, što bi bio njihov prvi susret licem u lice i potencijalno golemi preokret u nuklearnim napetostima s Pjongjangom.

Bijela kuća objavila je također da je Trump u petak razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da su se oni složili da treba zadržati sankcije protiv Sjeverne Koreje.

'Oni su pozdravili perspektivu dijaloga između SAD-a i Sjeverne Koreje i složili se kako je potrebno zadržati pritisak i sankcije sve dok Sjeverna Koreja ne poduzme odluke prema potpunoj, provjerljivoj i nepovratnoj denuklearizaciji', rekla je Bijela kuća.

  • +4
Kim Jong Un Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Agencija Xinhua objavila je pak da je kineski predsjednik u telefonskom razgovoru od američkog kolege tražio da što prije razgovara sa Sjevernom Korejom.

'Nadam se da će Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja što prije stupiti u kontakt i razgovarati', rekao je Xi, prenosi ta agencija.

'Cijenim pozitivne namjere američkog predsjednika za postizanje mirnog rješenja problema korejskog poluotoka', pozdravio je Xi Jinping u telefonskom razgovoru, dodajući da 'stanje na korejskom poluotoku doživljava pozitivne pomake'.

Sastanak Trumpa i Kima, koji su u prošlosti razmjenjivali uvrede i izazvali strah od rata, bio bi ogroman preokret nakon niza godina u kojima je Pyongyang izvodio pokuse s ciljem da razvije nuklearno oružje sposobno pogoditi američki teritorij.

'Nadamo se da će sve uključene strane pokazati dobru volju, da će se suzdržati od svake akcije koja bi mogla ugroziti sadašnje smirenje', rekao je Xi američkom kolegi.