sjedinjene države

Trump suspendirao ulazak imigranata koji ne mogu platiti zdravstvenu skrb

05.10.2019 u 08:48

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak uredbu kojom se suspendira ulazak imigrantima koji neće biti pokriveni zdravstvenim osiguranjem unutar 30 dana od ulaska u SAD ili nemaju novca sami platiti svoje zdravstvene troškove

U uredbi koju je objavila Bijela kuća navodi se da neće utjecati na mogućnost dobivanja azila ili izbjegličkog statusa. Mjera stupa na snagu 3. studenoga, rečeno je.

Trump je smanjenje zakonite i nezakonite imigracije učinio središnjim pitanjem svojeg mandata. Njegova administracija prošli mjesec je rekla kako namjerava dopustiti da u fiskalnoj 2020. u SAD uđe samo 18.000 izbjeglica. To je najniža brojka u povijesti modernoga izbjegličkog programa.

"Budući da se naš zdravstveni sustav bori s izazovima prouzročenim time da se zdravstvena skrb nije mogla naplatiti, američka vlada dodatno je otežala problem prihvaćanjem tisuća stranaca koji nisu iskazivali mogućnost plaćanja svojih zdravstvenih troškova", rekao je Trump u uredbi.

Dodao je da se suspenzija primjenjuje samo na ljude koji u SAD nastoje ući s imigrantskom vizom.

U dokumentu se navode tipovi osiguranja koji se smatraju odobrenima, poput planova što ih financiraju poslodavci i programa Medicare za starije.

No za osobe starije od 18 godina, nije odobren Medicaid program za siromašne.