spreman priznati pobjedu bidena?

[FOTO/VIDEO] Trump se prvi put od poraza obratio u javnosti: Ova administracija neće uvoditi lockdown, a u budućnosti tko zna koja će biti sljedeća ...to ćemo vidjeti

13.11.2020 u 23:20

Bionic
Reading

Prvi put nakon poraza na izborima još uvijek aktualni američki predsjednik Donald Trump obratio se u javnosti. Pred Bijelom kućom održao je press konferenciju o koronavirusu, ali na pitanja nije odgovarao

Trump je govorio o napretku u borbi protiv koronavirusa i Pfizerovom cjepivu.

'Ova administracija neće uvoditi lockdown. Što će se događati u budućnosti i tko zna koja će administracija biti na vlasti...vrijeme će pokazati. Ali ova administracija neće uvoditi lockdown', kazao je Trump u prvom obraćanju u javnosti nakon poraza na izborima.

Podsjetimo, Trump još uvijek nije priznao da je poražen i da je na izborima pobijedio Joe Biden. Neki komentatori i mediji rečenicu iz njegovog današnjeg obraćnja protumačili su da je Trump spreman priznati da sljedeća administracija možda neće biti njegova.

Govoreći u vrtu Bijele kuće Trump je spominjao samo koronavirus, a na pitanja novinara nije odgovarao.

Pohvalio je američki plan u borbi protiv koronavirusa. 'Nijedno ovoliko medicinsko postignuće nije postignuto u ovako kratkom vremenu', kazao je Trump, davši do znanja da svoju administraciju smatra odgovornom i za razvoj cjepiva protiv koronavirusa.

'Cjepivo će biti besplatno za sve, dali smo mnogo novca kako bi došli do cjepiva. Inače istraživanja traju 8 do 12 godina, a mi ćemo do cjepiva doći u manje od godinu dana. To je pet puta brže nego najbrže dobiveno cjepivo ikada. Ponovite to: pet puta brže', rekao je Trump.

  • +13
Pressica Donalda Trumpa Izvor: EPA / Autor: Chris Kleponis

Pfizer je, podsjetimo, prije nekoliko dana objavio da je učinkovitost njegovog cjepiva 90 posto. Iako razvoj Pfizerovog cjepiva nije financiran kroz američki program borbe protiv koronavirusa, potpisan je sporazum za nabavu cjepiva koje će se platiti kroz program.

Najavio da bi cjepivo protiv covida-19 djelatnici na prvim linijama, stariji i kritične skupine mogli dobiti za nekoliko tjedana.

Osvrnuo se i na stanje ekonomije. 'Ekonomija se oporavlja, burze se podižu, brojevi su odlični, smanjili smo nezaposlenost', rekao je.