uoči summita

Trump poziva Kinu da bolje kontrolira granicu sa Sjevernom Korejom

21.05.2018 u 15:52

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je u ponedjeljak u tweetu od Kine da bolje kontrolira svoju granicu sa Sjevernom Korejom, neizravno joj predbacivši potkopavanje sankcija protiv Sjeverne Koreje pred summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

"Kina mora i dalje biti čvrsta i nepropusna na granici sa Sjevernom Korejom dok se ne sklopi sporazum", poručio je, aludirajući na sporazum o denuklearizaciji koji želi sklopiti s Kim Jong Unom, tijekom povijesnog summita koji bi se trebao održati 12. lipnja u Singapuru.

"Želim reći da je granica odnedavno postala bitno propusnija i da se više stvari uspjeli proći unutra. Želim da se to dogodi i želim da Sjeverna Koreja bude JAKO uspješna, ali samo nakon što potpiše!", dodao je, ocijenivši da su njegova odlučna politika i gospodarske sankcije prisilili Kim Jong Una da predloži da se s njime sastane i izravno pregovara.

Kina je glavni saveznik Sjeverne Koreje i bez njezine suradnje gospodarske sankcije protiv Sjeverne Koreje ne mogu biti učinkovite.

Sjevernokorejski režim prošli je tjedan, nakon mjeseci pozitivnih signala, promijenio ton i vratio se ratobornijoj retorici, zaprijetivši otkazivanjem summita s američkim predsjednikom.

Pjongjang je zabrinut zbog vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga te izjava savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, Johna Boltona, koji je sugerirao denuklearizaciju Sjeverne Koreje po libijskom modelu. Pjongjang strahuje da SAD želi srušiti režim.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Libijski čelnik Muamer Gadafi odrekao se svojeg nuklearnog programa, no naposljetku je ubijen u pobuni uz potporu NATO-a.

Trump je poručio da SAD nema libijski model u vidu za Sjevernu Koreju, ali i istodobno upozorio da bi, ne bude li pregovarala, mogla doživjeti takvu sudbinu.