službena izjava

Evo kako su s Grenlanda odgovorili na informaciju da ih Trump želi kupiti

16.08.2019 u 15:09

Bionic
Reading

Nakon što je Trump, prema pisanju medija, došao na ideju da od Danske kupi najveći otok na svijetu, vlasti Grenlanda i službeno su odgovorile na takvu ideju

'Grenland ima dobru suradnju sa SAD-om, pa i ovu ideju vidimo kao izraz interesa za investiranje u našu zemlju i interesa za mogućnosti koje nudimo. Naravno, Grenland nije na prodaju', stoji u službenoj objavi Vlade Grenlanda.

U objavi se dodaje da Grenland više neće komentirati ove ideje, jer se radi o neslužbenim informacijama.

Podsjetimo, prema pisanju medija Donald Trump pokazao je veliki interes za kupovinu Grenlanda, a već je nekoliko puta pitao svoje savjetnike je li moguće da taj autonomni danski teritorij SAD dobije za svoje resurse i geopolitički značaj.

Na ledenom otoku velikom 811.000 četvornih kilometara u Atlantiku živi oko 56.000 stanovnika i iako se tehnički nalazi u sjevernoameričkim vodama, samoupravno zemljište je kulturalno europsko. Njegovom vanjskom i sigurnosnom politikom upravlja Kopenhagen.

  • +10
Grenland Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Trump je na ideju o kupnji došao kada je čuo da Danska ima financijskih problema zbog subvencija koje isplaćuje Grenlandu. Naime, Danska godišnje iz proračuna Grenlandu isplaćuje 591 milijun dolara subvencija što predstavlja oko 60 posto godišnjeg danskog proračuna.