razgovarao sa savjetnicima

Trump želi kupiti najveći otok na svijetu, na ideju je došao prošloga ljeta

16.08.2019 u 09:29

Bionic
Reading

Donald Trump bi za SAD od Danske kupio Grenland, najveći otok na svijetu. Na ideju je došao prošloga ljeta, a oko kupnje se već razgovarao i sa svojim savjetnicima

Donald Trump pokazao je veliki interes za kupovinu Grenlanda, a već je nekoliko puta pitao svoje savjetnike je li moguće da taj autonomni danski teritorij SAD dobije za svoje resurse i geopolitički značaj.

Na ideju o kupnji Grenlanda Trump je prvi putao došao prošlog ljeta, prenosi britanski Daily Mail pisanje američkog Wall Street Journala.

Nejasno je, međutim, kako bi SAD mogao kupiti najveći otok na svijetu nakon već dva propala pokušaja, predsjednika Trumana za 100 milijuna dolara 1946, a prije toga State Departmenta 1867.

Na ledenom otoku velikom 811.000 četvornih kilometara u Atlantiku živi oko 56.000 stanovnika i iako se tehnički nalazi u sjevernoameričkim vodama, samoupravno zemljište je kulturalno europsko. Njegovom vanjskom i sigurnosnom politikom upravlja Kopenhagen.

  • +3
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: LUONG THAI LINH / EPA

Trump je na ideju o kupnji došao kada je čuo da Danska ima financijskih problema zbog subvencija koje isplaćuje Grenlandu. Naime, Danska godišnje iz proračuna Grenlandu isplaćuje 591 milijun dolara subvencija što predstavlja oko 60 posto godišnjeg danskog proračuna.

Prema rasporedu, Trump bi rano idućeg mjeseca trebao u prvi posjet Danskoj.