SASTANAK TUSK-TRUMP

'Nisam siguran da možemo reći da imamo zajedničku poziciju oko Rusije'

25.05.2017 u 13:35

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u četvrtak u Bruxellesu nakon susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom da između dviju strana postoji suglanost o puno pitanja ali da pitanje klime i trgovine ostaju otvorena.

"Razgovarali smo o vanjskoj politici, sigurnosti, klimi, trgovačkim odnosima. Mislim da se u puno područja slažemo, prije svega u pogledu borbe protiv terorizma, mislim da ne moram objašnjavati zašto.  Ali, neka pitanja ostaju otvorena, poput klimatskih promjena i trgovine, a nisam potpuno siguran da danas možemo reći - mi, mislim na predsjednika Trumpa i mene - da imamo zajedničku poziciju oko Rusije, iako kada je riječ o sukobu u Ukrajini čini se da slično razmišljamo", rekao je kratko Tusk nakon sastanka s američkim predsjednikom.  

"Moja glavna poruka predsjedniku Trumpu bila je da su temeljne zapadne vrijednosti poput slobode, ljudskih prava i poštovanja ljudskog dostojanstva, ono što daje najdublji smisao našoj suradnji i prijateljstvu", naglasio je Tusk.   "Danas je najveća zadaća konsolidacija čitavog slobodnog svijeta oko tih vrijednosti, a ne samo oko interesa. Vrijednosti i načelo na prvom mjestu - to je ono što bismo mi, Europa i Amerika trebali govoriti", zaključio je Tusk.  

Američki predsjednik nakon sastanka nije davao izjave.   Tusk je primio Trumpa u zgradi Europa, novom sjedištu Europskog vijeća. Sastanku se pridružio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a još nešto kasnije predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.   Sastanak s čelnicima europskih institucija trajao je sat i pol.

U kratkoj snimci koju je objavila EU, čuje se kako Tusk govori Trumpu: "Znate gospodine predsjedniče, mi u EU imamo dva predsjednika". "Znam", odgovora Trump, a Juncker na to dodaje "imamo jednog previše".   To je prvi je to Trumpov susret s europskim čelnicima, s kojima je ranije često razmjenjivao kritike. 

 Trumpa nešto kasnije u američkom veleposlanstvu, gdje je prespavao, čeka radni ručak s novim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a kasnije popodne  summit NATO-a. Čelnici 28 zemalja članica NATO-a okupljaju se danas u Bruxellesu na kratkom sastanku na vrhu na kojem prvi put sudjeluje američki predsjednik Donald Trump, čije su izjave o zastarjelosti Saveza i o Brexitu kao odličnoj stvari  izazvale priličnu uznemirenost u Europi.