PODACI ZA 2005.

Trump platio 38 milijuna dolara na ime poreza

15.03.2017 u 11:23

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump platio je 2005. godine 38 milijuna dolara poreza, na ostvarenih više od 150 milijuna dolara prihoda, objavila je Bijela kuća u utorak u odgovoru televizijskoj kući MSNBC, koja je objavila dvije stranice izvješća o prijavi poreza američkog predsjednika

Voditeljica MSNBC-a Rachel Maddow izjavila je da je te dokumente dobila od novinara Davida Caya Johnstona, koji ih je, pak, pronašao u svom poštanskom sandučiću.

Izvješće o prijavi poreza, koje je MSNBC objavio na svojoj internetskoj stranici, pokazuje kako je Trump 2005. platio porez po efektivnoj saveznoj poreznoj stopi od 25 posto, nakon otpisa 100 milijuna dolara gubitaka. Bijela kuća je priopćila da je Trump u obračun uzeo 'veliki otpis za gradnju'. 

Trump je u nekoliko navrata odbio objaviti izvješća o prijavi poreza, zbog čega je trpio kritike tijekom cijele prošlogodišnje predsjedničke kampanje, a njegovi politički suparnici su sugerirali kako nešto skriva.

New York Times u listopadu lani objavio je da je Trump, građevinski poduzetnik i trgovac nekretninama, 1995. godine u poreznoj prijavi naveo gubitak od 916 milijuna dolara. List je istaknuo kako mu je veliko porezno izuzeće moglo omogućiti izbjegavanje plaćanja saveznog poreza na dohodak i do 18 godina. 

No, porezno izvješće koje je MSNBC objavio u utorak pokazuje kako je Trump 2005. platio porez. Ono ne pokazuje je li platio porez u ostalim godinama, i ako je, koliko ga je platio. Washington Post je prošle godine objavio kako Trump u kasnim 1970-ima najmanje dvije godine nije platio savezni porez na dohodak.

Bijela kuća je u odgovoru ustvrdila da Trump, kao čelnik svog poslovnog konglomerata, ima odgovornost 'platiti onoliko poreza koliko to zakon zahtjeva'. 

Predsjednici i ozbiljni kandidati za Bijelu kuću objavljivanje vlastitih poreznih izvješća su smatrali nečim uobičajenim.

Trump je kazao kako nije objavio svoje porezno izvješće jer se nalazi pod revizijom vladine agencije za poreze (Internal Revenue Service; IRS), no stručnjaci ističu da ta činjenica ne priječi nekog da objavi svoje dokumente. 

Tijekom predsjedničke kampanje u rujnu prošle godine, kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton kritizirala je republikanskog kandidata Trumpa zbog neplaćanja saveznog poreza na dohodak. "To me čini pametnim", odgovorio joj je Trump.