važna odluka

Trump nominirao Powella za čelnika Fed-a

02.11.2017 u 22:54

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump nominirao je Jeromea Powella za čelnika američke središnje banke Feda, a taj umjereni republikanac, pravnik i bivši bankar zamijenit će na dužnosti Janet Yellen kada joj istekne mandat u veljači 2018.

Powell (64), kojega je bivši predsjednik Barack Obama 2012. imenovao u odbor Fed-a, bio je jedan od pet mogućih kandidata za tu dužnost, a Trump je izabrao njega.

Među kadnidatima je bila i sadašnja čelnica Feda Yellen, zatim ekonomist John Taylor sa Sveučilišta u Stanfordu, glavni gospodarski savjetnik predsjednika Trumpa Gary Cohn i bivši guverner Feda Kevin Warsh.

U objavi u Bijeloj kući Trump je nazvao Powella snažnim, predanim i pametnim čelnikom.

"On je snažan, on je odlučan, on je inteligentan", rekao je Trump.

"On je dokazao da je graditelj konsenzusa za monetarnu i financijsku politiku u koju vjeruje... i ja sam uvjeren da Jay ima mudrost i osobine čelnika za vođenje našeg gospodarstva", rekao je Trump.

Njegov je izbor jedna od najvažnijih odluka s područja ekonomije u mandatu Donalda Trumpa.

Odluka omogućuje Trumpu da izabere novoga šefa Feda istodobno nastavljajući dosadašnju politiku središnje banke koja je držala stabilnim gospodarstvo i tržišta.

Powell, odvjetnik i bivši investicijski bankar, podržao je opći smjer monetarne politike Janet Yallen i zadnjih godina dijelio je njezinu zabrinutost da slaba inflacija opravdava nastavak opreznog pristupa podizanju kamatnih stopa. 

Powella će se vjerojatno vidjeti kao manje rizičan izbor dok gospodarstvo pokazuje solidan rast a američke burze se bliže rekordnim visinama.

Fed je podizao kamatne stope dvaput ove godine i očekuje se da će to ponovno učiniti sljedeći mjesec.