novi udarac

Trump mora dati svoje porezne prijave njujorškom tužitelju

20.08.2020 u 19:01

Bionic
Reading

Američki predsjednik ne može blokirati sudski poziv da preda porezne prijave za razdoblje od osam godina, odlučio je u četvrtak savezni sudac, što je novi udarac za republikanskog predsjednika koji želi svoje financije držati podalje od javnosti

Okružni sudac Victor Marrero s Manhattana nije prihvatio argumente Donalda Trumpa da je sudski poziv koji je izdala velika porota na zahtjev okružnog tužitelja Manhattana Cyrusa Vancea, inače demokrata, protiv njegove računovodstvene tvrtke Mazars USA, „daleko preširok” i izdan u zloj namjeri.

U odluci na 103 stranice, Marrero ističe da bi, kada bi Trumpu dopustio da blokira sudski poziv, to bilo „neopravdano širenje” predsjedničkog imuniteta.

Trump se na odluku odmah žalio i podnio zahtjev za odgodom predaje traženih dokumenata, ističući da bi time pretrpio nepopravljivu štetu jer bi bile objavljene njegove „privatne, povjerljive informacije”.

Pravni spor i pravila o tajnosti rada velike porote znače da Trumpove porezne prijave vjerojatno neće biti objavljene prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Vanceov glasnogovornik nije želio komentirati vijest.

Trump se već dugo bori protiv pokušaja zastupnika i tužitelja da se domognu tih dokumenata i po tome odskače od svojih prethodnika koji su te podatke desetljećima bez problema objavljivali.

U pitanju je sudski poziv iz kolovoza 2019. u vezi Vanceove kaznene istrage o Trumpu i njegovoj korporaciji.

Vance tvrdi da je u Trumpovoj korporaciji možda bilo kaznenih djela, uključujući moguće prijevare s osiguranjima i bankovne prijevare.

Sudac je ustvrdio da predsjednik ne smije biti više zaštićen od pravosudnog postupka od bilo kojeg drugog građanina, osim ako su u pitanju njegove ustavne dužnosti.

Vrhovni sud odbacio je 9. srpnja Trumpov argument da ima pravo na imunitet od državnih kaznenih istraga dok se nalazi u Bijeloj kući.

Vanceova istraga počela je nakon objave izvješća da je bivši Trumpov odvjetnik Michael Cohen platio pornografskoj filmskoj glumici Stormy Daniels 130.000 dolara da šuti prije izbora 2016. o navodim spolnim odnosima s Trumpom, što on niječe.