ilegalci u sad-u

Trump kaže da neće biti dogovora oko mladih imigranta

01.04.2018 u 19:05

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump je u nedjelju rekao na Twitteru kako neće doći do dogovora o legaliziranju statusa mladih ilegalnih imigranata poznatih kao Sanjari te proglasio kako američko-meksička granica postaje sve opasnija

"Graničari ne mogu korektno obavljati svoj posao na granici zbog smiješnih liberalnih demokratskih zakona" poput uhvati&pusti. Postaje sve opasnije", napisao je Trump na Twitteru u nedjelju ujutro, javlja Reuters. "Karavane stižu. Republikanci moraju ići s nuklearnom opcijom kako bi usvojili oštre zakone. SADA. NEMA VIŠE DOGOVORA O DACA!".

DACA je program stvoren 2012. pod demokratskim predsjednikom Barackom Obamom koji je Trump odlučio ukinuti prošle jeseni. Stvoren za pojedince koje su u Sjedinjene Države ilegalno doveli njihovi roditelji isto tako ilegalni imigranti, program je štitio oko 800.000 mladih ilegalnih imigranata od deportacije i davao im radne dozvole

Trump je govorio kako je otvoren za dogovor s demokratima u Kongresu koji žele zaštititi program u zamjenu za prekidanje lančane imigracije prema kojoj useljenik može dovesti neograničen broj rođaka u SAD, prekid vizne lutrije i financiranje izgradnje zida na granici s Meksikom.

"Meksiko poduzima tako malo, to nije NIŠTA, u sprječavanju ljudi da uđu u Meksiko preko južne granice i zatim u Sjedinjene Države", napisao je dalje Trump.

Trump je reagirao na članak stranice Buzzfeed o kretanju oko 1500 migranta iz Gvatemale, Salvadora i Hondurasa po Meksiku, navodi France Presse.

Organizatori, skupina dragovoljaca Pueblos sin frontersa (Narodi bez granica) pokušavaju organiziranjem skupina migranta zaštititi ih od vlasti, bandi i kartela kojima su redovne žrtve ako su izolirani.

  • +14
Melania i Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"Meksiko mora zaustaviti priljev droga i ljudi, ili ću im zavrnuti pipu, NAFTA-u (Sporazum o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika), nastavio je Trump na Twitteru i naglasio "POTREBU ZIDA".

Američki predsjednik, koji želi izgraditi zid na granici s Meksikom, nije od kongresa dobio potrebno financiranje u usvojenom proračunu prošlog mjeseca. Nada da će uvjeriti ministarstvo obrane, koje je dobilo rekordan proračun, da deblokira potrebne svote.

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju