izbori u new hampshireu

Trump bi već sutra mogao zapečatiti utrku za republikansku nominaciju

22.01.2024 u 12:45

Bionic
Reading

Republikanski i demokratski birači u utorak će odlučivati o svojim predsjedničkim kandidatima na izborima u New Hampshireu. Ako Donald Trump uvjerljivo porazi jedinu protukandidatkinju Nikki Haley, na republikanskoj strani sve praktički može biti gotovo, a među demokratima Joe Biden ionako nema ozbiljnu konkurenciju

Donald Trump nada se da će u utorak zapečatiti nominacijsku utrku za republikanske predizbore u New Hampshireu, gdje mu suparnica Nikki Haley nakon povlačenja guvernera Floride Rona DeSantisa predstavlja posljednju prepreku do nominacije, piše STA.

DeSantis, koji se prošle godine doimao kao ozbiljna prijetnja Trumpu, poskliznuo se već na prvim predizborima u Iowi, gdje je uložio mnogo, a zaostao za Trumpom 30 postotnih poena. U nedjelju je zato bacio ručnik u ring. "Jasno mi je da većina republikanskih birača na predizborima želi dati Donaldu Trumpu još jednu priliku”, objasnio je na X.

Bivšoj guvernerki Južne Karoline Nikki Haley ankete predviđaju da bi u New Hampshireu mogla proći puno bolje. U prosjeku svih anketa potpora joj je porasla s 15 posto u listopadu prošle godine na postojećih 35 posto, a u nekima je čak praktički izjednačena s Trumpom.

U prilog joj ide to što na republikanskim predizborima u New Hampshireu mogu sudjelovati i nezavisni i demokratski birači, suprotno od Iowe gdje su to mogli samo registrirani republikanci.

Prema većini američkih analitičara, Trumpova uvjerljiva pobjeda u New Hampshireu odmah bi završila republikansku utrku, budući da je iduća na redu Južna Karolina, gdje Trump ima 60 posto podrške, po anketama. Trumpove pristaše već pozivaju Haley da odustane i ne sramoti se porazom u svojoj matičnoj državi.

Donald Trump (77) zato je nedavno pojačao napade na Haley, koju je 2017. imenovao veleposlanicom u UN-u. "Poznajem je jako dobro. Nije dovoljno čvrsta. Nije dovoljno pametna", rekao je pristalicama na skupu u glavnom njuhempširskom gradu Concordu.

Ona, pak, pokušava iskorisiti to što ju je Trump neki dan zamijenio za Nancy Pelosi, bivšu demokratsku predsjednicu Kongresa. "On jednostavno nije na istoj razini kao što je bio 2016. Mislim da možete vidjeti taj menstalni pad", rekla je na CBS-u.

U usporedbi s konzervativnijim državama, liberalniji New Hampshire bolji je pokazatelj mogućeg izbornog uspjeha na nacionalnoj razini i određuje ton za izbore koji dolaze.

"Mislim da bi bilo sjajno imati Nikki Haley kao predsjednicu", rekla je za AFP mlada republikanka Madison Gillis (18) koja će prvi put glasati u utorak. "Ona je sjajna. Sviđa mi se ono za što se zalaže. Mislim da ima šanse u New Hampshireu", dodala je.

Trumpu je cilj osigurati nominaciju što prije jer mu pravosudni sat otkucava. Mjesec ožujak obilježit će otvaranje dva nova kaznena suđenja protiv njega, uključujući i ono za pokušaje da promijeni rezultate izbora 2020.