približavanje dviju sila

Trump će u svojoj rezidenciji na Floridi ugostiti kineskog predsjednika Jinpinga

30.03.2017 u 12:45

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping susrest će se s američkim kolegom Donaldom Trumpom prvi put sljedećeg tjedna u luksuznoj vili američkog predsjednika na summitu koji ilustrira približavanje dviju sila, s nuklearnom krizom sa Sjevernom Korejom u pozadini

Trump će Xija ugostiti u svojoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi 6. i 7. travnja, objavilo je u četvrtak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Takav se summit činio nevjerojatnim još prije nekoliko mjeseci, nakon izborne kampanje tijekom koje je republikanski kandidat optužio Kinu da 'krade' milijune radnih mjesta SAD-u i zaprijetio nametanjem kaznenih carinskih nameta kineskoj uvoznoj robi.

Tek izabran u studenom 2016., Trump je izazvao bijes Pekinga dajući naslutiti da bi mogao preispitati diplomatsko stajalište iz 1979. o 'načelu jedinstvene Kine' prema kojemu komunistički režim zabranjuje svaki službeni kontakt između Tajvana i stranih zemalja.

Donald Trump je čak prihvatio telefonski poziv tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen prije nego je zaprijetio Kini trgovinskim ratom.

No u telefonskom razgovoru polovicom veljače s Xi Jinpingom, američki predsjednik iskazao je smirenost te izjavio da će poštivati načelo jedinstvene Kine što je otvorilo perspektivu susreta.

Kineski predsjednik bit će tek drugi strani čelnik kojeg Trump prima u Mar-a-Lagu od dolaska u Bijelu kuću krajem siječnja, nakon japanskog premijera Shinza Abea u veljači.