NEMA VIŠE ŠALE

Trump na Twitteru podivljao na Sjevernu Koreju: Igraju se s Amerikom!

17.03.2017 u 15:49

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da se Sjeverna Koreja ponaša jako loše a da je Kina učinila malo da pomogne, nekoliko sati nakon što je državni tajnik Rex Tilleron rekao da je završena američka politika 'strateškog strpljenja' sa Sjevernom Korejom

'Sjeverna Koreja ponaša se vrlo loše. 'Igraju se' sa Sjedinjenim Državama godinama. Kina je učinila malo da pomogne', kazao je Trump u poruci na Twitteru.

Tillerson koji je trenutno u Seulu, trebao bi u subotu posjetiti Kinu a u nedjelju se sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Tillerson je u petak rekao da je vojna akcija SAD-a protiv Sjeverne Koreje 'jedna je od opcija', upozorivši da više nije aktualna politika 'strateškog strpljenja' njegove zemlje prema režimu u Pjongjangu.

'Svakako ne želimo da dođe do vojnog sukoba', kazao je Tillerson novinarima u Seulu prije nego je dodao: 'Ako podignu razinu prijetnje njihova programa naoružanja na razinu koja po nama zahtijeva djelovanje ta će opcija biti na stolu'.

'Gotovo je s politikom strateškog strpljenja', dodao je šef američke diplomacije nakon posjeta razvojačenoj zoni koja odvaja dvije Koreje. 'Razmatramo novi niz diplomatskih, sigurnosnih i gospodarskih mjera. Sve su opcije na stolu'.

Radi se o jasnom zaokretu u odnosu na politiku 'strateškog strpljenja' Trumpova prethodnika u Bijeloj kući Baracka Obame. SAD nije želio razgovarati sa Sjevernom Korejom dok se vidno ne angažira u denuklearizaciji, u nadi da će unutarnje napetosti u toj zemlji izazvati promjene.