PRIČA IZ PULE

Trudnica spava u napuštenom prostoru na kartonima

30.05.2012 u 08:42

Bionic
Reading

Igbala Gušani, 37-godišnja Puljanka koja je u visokom stupnju trudnoće, već dva mjeseca nema krov nad glavom. Nakon što ju je suprug nakon višegodišnjeg maltretiranja izbacio iz stana, spava u napuštenom poslovnom prostoru na pulskom gradskom stadionu; bez struje, bez vode, na kartonima koje je dovukla da joj budu krevet

Gladna je, kako je ispričala Glasu Istre, ali ne želi prihvatiti prijedlog pulskog Centra za socijalnu skrb koji joj je ponudio smještaj u Rijeci u materinskom domu.

'Ne želim tamo, uzet će mi dijete, sve sam to već prošla', kazala je Gušani te prepričala da svojeg četverogodišnjeg sina i trogodišnju kćer nije vidjela već dvije godine, jer joj ih je Centar oduzeo i smjestio negdje oko Pazina. Rekla je da su joj djeca oduzeta, jer nije imala uvjete za njihov smještaj budući da ih je suprug često izbacivao iz stana.

'Želim svu svoju djecu, ali mi ih ne daju, kad bi mi dobri ljudi pomogli pa da mogu iznajmiti neku sobicu da se svi smjestimo ili da dobijem neki smještaj', govorila je očajna Gušani.

No ona nema nikakve papire. S Kosova je stigla u Hrvatsku s roditeljima kada je imala samo tri mjeseca. Roditelji je nisu nikada prijavili i zato za ovu državu de facto ne postoji. Na pitanje zašto joj ne pomognu roditelji, rekla je da oni imaju još desetero djece i za nju kod njih nema mjesta.

Od ravnatelja pulskog Centra za socijalnu skrb Marina Fola doznaje se da je gospođa dugogodišnja štićenica Centra te joj se uredno isplaćuju jednokratne novčane pomoći. Zašto ne želi prihvatiti opcije koje joj se nude i skloniti se s ceste, nije znao reći. Na upit zašto su joj oduzeta djeca, Folo je kazao kako o tome ne može govoriti zbog zaštite maloljetnih osoba.

Ravnateljica gradskog Crvenog križa Nevija Srdoč ponudila je da je smjesti u sklonište za beskućnike u Šijani. Bez obzira na to što su je i novinari nagovarali da prihvati ovu opciju, ona se i dalje nećkala rekavši kako ju je strah da joj ne oduzmu dijete.