POSLOVANJE U 2013.

Troškovi u SAD-u pritisnuli rezultate DT-a

06.03.2014 u 15:32

Bionic
Reading

Najveći njemački telekomunikacijski operater Deutsche Telekom izvijestio je danas da je četvrto tromjesečje zaključio s neto gubitkom zbog jednokratnih troškova povezanih s poslovanjem u SAD-u i troškova restrukturiranja. U cijeloj prošloj godini Deutsche Telekom je ostvario neto dobit od 930 milijuna eura, nakon gubitka od 5,4 milijarde eura u 2012

DT je tako u posljednja tri mjeseca 2013. poslovao s neto gubitkom od 752 milijuna eura, navodeći kao razlog jednokratne troškove i otpise u ukupnom iznosu 1,1 milijardu eura. U istom razdoblju 2012. godine kompanija za poslovala s neto dobiti od 641 milijun eura.

Troškovi koji su pritisnuli DT-ove rezultate krajem prošle godine najvećim dijelom uključuju otpise u američkom poslovanju i troškove restrukturiranja

Ako se izuzmu ti faktori, prilagođena neto dobit iznosila je u razdoblju od listopada do prosinca 355 milijuna eura, u odnosu na 200 milijuna koliko je iznosila u četvrtom tromjesečju 2012.

Neto prihodi njemačkog telekomunikacijskog koncerna u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju iznosili su 15,7 milijardi eura, naprema 14,7 milijardi eura koliko su iznosili u istom razdoblje godinu prije.

U cijeloj prošloj godini Deutsche Telekom je ostvario neto dobit od 930 milijuna eura, nakon gubitka od 5,4 milijarde eura u 2012

Prilagođena dobit porasla je u 2013. za 8,6 posto, na 2,8 milijardi eura, dok su neto prihodi povećani 3,4 posto, na 60,13 milijardi eura.

Za ovu godinu Deutsche Telekom prognozira blagi rast godišnjih prihoda zahvaljujući očekivanom pozitivnom razvoju u Sjedinjenim Američkim Državama, te nastavak rasta prihoda u 2015. Prognoziraju također da će dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u ovoj godini iznositi oko 17,6 milijardi eura, te dodatno porasti u 2015.

'Kako bismo učinili naš rast što profitabilnijim, provest ćemo i dodatne mjere štednje i inicijative, fokusirajući se naročito na indirektne troškove', ističe se u godišnjem izvješću.

U Europi očekuju pad prihoda i EBITDA u ovoj godini, uz pretpostavku stabilnih valutnih tečajeva i planirane regulative, te pojave novih tržišnih igrača, aukcija frekvencija i nepormijenjenih organizacijskih struktura.

U SAD-u DT-ov T-Mobile pokušava privući nove klijente jakom marketinškom kampanjom i financijskim poticajima. Tako su obećali isplatiti do 350 dolara po liniji za pokriće naknade prijevremenog raskida ugovora za potrošače koji prijeđu u T-Mobile. Ta strategija kratkoročno će pritisnuti marže jer uključuje avansna plaćanja poticaja klijentima ali u T-Mobileu smatraju da će dugoročno pomoći kompaniji.

Jednokratni troškovi vezani za T-Systems, poslovanje vezano za IT usluge, također će se odrazili na rezultate, procjenjuju u DT-u. Tako je neimenovani izvor prošle godine kazao za Reuters kako se u iduće tri godine planira ukinuti oko 4.000 radnih mjesta, od ukupno gotovo 53.000 zaposlenih u tom odjelu.