KRITIKA IZ MACLJA

Troskot razapeo Tomaševića zbog glomaznog otpada: Doveo se u škare, to nije proklamirana zelena politika

23.08.2021 u 14:05

Bionic
Reading

Upravljanje Zagrebom nije dobro, a zelena politika je samo jedan odraz toga, izjavio je u ponedjeljak saborski zastupnik Zvonimir Troskot, koordinator Mosta za Zagreb, komentirajući najavu da će se glomazni otpad odvoziti u Sesvetski Kraljevec

„To nisu proklamirane zelene politike koje je najavljivao gradonačelnik Tomašević, nego su se građani u Sesvetskom Kraljevcu i Soblincu preko noći suočili sa činjenicom da im sada treba biti 'iskipano' smeće, odnosno otpad u njihovo dvorište”, rekao je Troskot.

Dodao je kako nije jasno gdje bi se radilo odlagalište, a gdje bi bile sortirnice, odnosno biootpad, naglasivši da je to prvo sa čime se trebalo izaći u javnost.

„U ovu situaciju se gospodin Tomašević sam uveo jer je za vrijeme kampanje najavio da će ukidati ugovore s CIOS-om, bez da je te ugovore vidio, što znači da je 200.000 ljudi koje je dalo glasove poduprlo tu ideju i sada se našao u škarama”, rekao je Troskot.

Zagrepčani se moraju pomiriti da će grad postati veliko gradilište kad počne obnova, ali nitko ne raspravlja o građevinskom otpadu za koji je Most ponudio rješenje da se vlakovima prevozi do Vrapča i iskoristi za sanaciju klizišta.

Na novinarsko pitanje kako riješiti pitanje otpada po cijelom Zagrebu Troskot je odgovorio kako bi još uvijek koristio poziciju na kojoj je bio otpad te paralelno radio prihvatljiv sustav gospodarenja otpadom.

„Ne bih išao automatski ukidati ugovor s CIOS-om dok ne nađem alternativno rješenje, možda bih gledao vanjske dobavljače, primjerice iz Slovenije. Prilagodio bih retoriku situaciji u kojoj se nalazim, pogotovo ako se već 15 do 20 godina bavim sa zelenim politikama i otpadom”, poručio je.

Troskot je problem otpada u Zagrebu komentirao u Maclju, na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.