tropska oluja hilary

Stanovnicima SAD-a prijete po život opasne katastrofalne poplave

20.08.2023 u 22:40

Bionic
Reading

Tropska oluja Hilary zahvatila je u nedjelju meksički poluotok Donju Kaliforniju, donijevši sa sobom gustu, intenzivnu kišu te se nastavila kretati prema jugozapadu Sjedinjenih Država, gdje prognostičari upozoravaju stanovništvo na po život opasne 'katastrofalne' poplave

U Meksiku je u iznenadnim poplavama koje su zahvatile poluotok poginula jedna osoba. Ondje su bujice gotovo u potpunosti odnijele neke ceste, a na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se bujice koje su gradske ulice pretvorile u rijeke. U Meksiku je na poluotoku u skloništa evakuirano gotovo 1900 ljudi, pri čemu je pomagala vojska. Škole su zatvorene, a vlasti grada Tijuane, koji graniči sa San Diegom, pozvale su stanovnike u područjima visokog rizika da se premjeste iz domova u privremena skloništa.

Meksička mornarica evakuirala je oko 850 ljudi s pet otoka preko kojih je prešla oluja Hilary, prvobitno označena kao uragan četvrte kategorije. Prije nego što je stigla do Sjedinjenih Država Hilary je već izazvala kaos, onemogućivši letove i održavanje sportskih događaja. Lokalni dužnosnici upozoravaju stanovnike da ostanu u kućama te da kod sebe imaju zalihe hrane i piće u slučaju potrebe. Premda je oluja oslabjela u posljednjih 48 sati dok se približavala kopnu, Zack Taylor, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe (NWS) upozorava da će Hilary i dalje ostati oluja s najvećom količinom padalina koja je ikad pogodila jugozapad Sjedinjenih Država.

  • +8
Tropska oluja Hilary Izvor: EPA / Autor: David Guzman

"Ovo je iznimno opasna oluja", rekao je Taylor, koji radi u NWS-ovu prognostičkom centru u College Parku u Marylandu. "Ne radi se samo o sveukupnoj količini kiše, već i o intenzitetu padalina." Područjima poput kalifornijskog Palm Springsa, u kojima godišnje obično padne jako malo kiše, samo jedna oluja donijet će gotovo dvostruku količinu u samo jednome danu. Obilna kiša očekuje se i u području Doline smrti.

Hilary je kopnene sjeverne dijelove poluotoka Donje Kalifornije zahvatila u nedjelju ujutro, objavio je Nacionalni centar za uragane (NHC). Oluja sa sobom donosi jak vjetar koji puše brzinom od 96 km/h, a 'oko' oluje premještat će se preko južne Kalifornije u nedjelju poslijepodne. Olujni udari mogli bi prouzročiti velike poplave u obalnim predjelima Donje Kalifornije, a obilna kiša mogla bi prouzročiti katastrofalne poplave u nekim područjima, objavio je NHC.

U sjevernom dijelu poluotoka Donje Kalifornije, u dijelovima južne Kalifornije i južne Nevade očekuju se obilne oborine, objavila je agencija sa sjedištem u Miamiju u svome najnovijem upozorenju. Gradonačelnica Los Angelesa, Karen Bass pozvala je stanovnike toga drugoga najmnogoljudnijeg američkog grada da ostanu kod kuće dok oluja ne prođe. 

Šef vatrogasne službe Los Angelesa rekao je da je grad nabavio dodatna vatrogasna vozila i angažirao nekoliko hitnih timova u slučaju da bude potrebno spašavanje stanovnika u slučaju katastrofalnih poplava. Po cijelom su gradu raspoređeni timovi za potragu i spašavanje, uključujući i helikoptere. Od zadnje tropske oluje koja je poharala Kaliforniju prošlo je više od 80 godina. U rujnu 1939. tropska oluja Long Beach ubila je gotovo 100 ljudi.