12. hrvatski dani sigurnosti

Trojica hrvatskih vojnika dobitnici Hrvatske velike nagrade sigurnosti, spasili vozača od utapanja

06.12.2018 u 12:47

Bionic
Reading

Trojica pripadnika Hrvatske vojske dobitnici su Hrvatske velike nagrade sigurnosti, za spašavanje vozača traktora od utapanja u Letovaniću, a nagrade su im dodijeljene u srijedu, na otvaranju konferencije Dani sigurnosti 2018. u Zagrebu, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva obrane RH

Konferencije Dani sigurnosti 2018. održava se u sklopu 12. Hrvatskih dana sigurnosti, navode iz MORH-a.

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti Hrvatsku veliku nagradu sigurnosti dodjeljuje pojedincima, tvrtkama, organizacijama i lokalnoj zajednici za značajan doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti Republike Hrvatske, a na natječaju za ovogodišnju nagradu bilo je nominirano ukupno 46 pojedinaca i organizacija u 11 kategorija.

U kategoriji hrabri čin policijskog službenika, vojnika, vatrogasca i/ili građanina - pobjednici nagrade su pripadnici 3. satnije bojne Tigrovi Hrvatske kopnene vojske vojnici, Marin Matijak i Marko Marenjak te umirovljeni skupnik Agim Herjavec.

Oni su prilikom izviđanja terena u selu Stari Brod u okolici Letovanića 14. ožujka ove godine spasili vozača traktora, koji je uslijed velike količine vode izgubio nadzor nad vozilom i potonuo. Hrvatski vojnici izvukli su vozača iz kabine traktora i spasili ga od utapanja.

U sklopu konferencije Dani sigurnosti, savjetnik za vojna pitanja potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane, ujedno i izaslanik ministra obrane brigadir, Anto Zelić, održao je prezentaciju o strategiji nacionalne sigurnosti i sustavu domovinske sigurnosti.

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti Hrvatsku veliku nagradu sigurnosti ustanovila je 2010. godine, a prvi puta je u tada pet kategorija dodijeljena zaslužnim pojedincima i organizacija 2011. godine na IV. Konferenciji hrvatskih menadžera sigurnosti.

Nagrada u obliku isprepletenog prstenja simbolizira zaštićeni prostor, a jedan zlatni ring je pojedinac u sustavu koji pridonosi cjelovitoj sigurnosti. Nagradu je dizajnirala Kristina Gračan, nagrađivana hrvatska dizajnerica.

Dvanaesti Hrvatski dani sigurnosti održavaju se u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti pod pokroviteljstvom Vlade RH i gradonačelnika Grada Zagreba, priopćili su iz  MORH-a.