HAŠKI DŽEPARAC

Trojica Hrvata iz BiH traže po 51.000 eura koje im je odobrio Sanader

26.02.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Trojica haških optuženika iz BiH – Berislav Pušić, Bruno Stojić i Valentin Ćorić – podnijela su prijedlog nagodbe Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kojim traže da im država isplati svakome po 51 tisuću eura, piše Večernji list

Zahtjev su predali 7. siječnja, a riječ je o novcu, točnije o 500 eura na koje su imali pravo svaki mjesec haškog zatvora, jer je Sanaderova vlada u ožujku 2004. godine donijela odluku prema kojoj su 'pripadnici Oružanih snaga ili tijela vlasti RH koji se temeljem odluke suda nalaze u haškom pritvoru/zatvoru' imali pravo na 500 eura svojevrsnog mjesečnog džeparca. Osim toga, obiteljima haških pritvorenika bili su plaćeni troškovi smještaja iz državnog proračuna.

Sporni džeparac obitelji haških uznika nikada nisu dobile, štoviše, dok Milanovićeva vlada lani u listopadu nije ukinula tu odluku o 'džeparcu', a mediji o tome izvijestili, haški optuženici nisu ni imali pojma da su imali pravo na tu svotu, navodi Večernjak

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač, za razliku od optuženih Hrvata iz BiH, ne traže isplatu zaostalih džeparaca. U pravnim krugovima neslužbeno se čuje da će država navodno pristati na isplatu traženog novca. Prema istoj odluci Sanaderove vlade, obitelji haških optuženika imale su pravo jednom mjesečno na plaćanje puta i troškova smještaja u Haagu. Tu je odluku, kao tadašnja potpredsjednica Vlade, potpisala Jadranka Kosor. Sada kaže da je to bila samo jedna u nizu odluka koje je ona potpisivala umjesto Sanadera.

'Poznato je da je ono što on nije htio potpisati dolazilo meni na potpis. Za provedbu te odluke bilo je zaduženo Ministarstvo pravosuđa, pa treba pitati njih', rekla je J. Kosor dodajući da o tom slučaju više od toga ne zna. Tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt tvrdi da se novac u prvo vrijeme isplaćivao, a da ne zna zašto je kasnije oko toga nastao problem, tj. zašto se odustalo od isplate.

Apsolutno ničega ne sjeća se bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin, koja je naslijedila V. Škare-Ožbolt nakon što ju je Sanader izbacio iz Vlade.