erupcija vulkana

Troje mrtvih na Tongi, na jednom od otoka unštene sve kuće

18.01.2022 u 17:33

Bionic
Reading

Sve kuće na jednom od manjih vanjskih otoka arhipelaga Tonga uništene su u snažnoj vulkanskoj erupciji i cunamiju koji je uslijedio, a do sada su potvrđena tri smrtna slučaja, priopćila je u utorak vlada nove podatke

S obzirom da su telekomunikacije uslijed prirodne katastrofe prekinute, informacije stižu uglavnom zahvaljujući izvidničkim zrakoplovima.

No, ured premijera Siaosija Sovalenija je objavio da su na otoku Mango, na kojem živi oko 50 ljudi, uništene sve kuće, dok su na otoku Fonoifua ostale cijele samo dvije. Otok Namuka pretrpio je veliku štetu.

Ured premijera je rekao da su žrtve vulkanske erupcije 65-godišnja žena na otoku Mango i 49-godišnji muškarac na otoku Nomuka. U ponedjeljak je pronađeno tijelo britanske državljanke. Više ljudi je ozlijeđeno.

Skupinu otoka Ha'apia, među kojima je i Mango, su nakon erupcije pogodili plimni valovi visoki do 15 metara.

Mango i otok Atata, također devastiran, su 70 i 50 kilometara udaljeni od vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai koji je podigao cunami valove preko Pacifika. Eksplozija njegove erupcije čula se na 2300 kilometara udaljenom Novom Zelandu.

Na otoku Atata, koji nastanjuje oko 100 ljudi, pokrenuta je akcija spašavanja.

Satelitske slike pokazuju kalderu, poseban oblik vulkanskog kratera koji stvara vulkan kada se uruši sam u sebe, Hunga Tonga-Hunga Ha’apa. Kaldera je plitko udubljenje nalik kotlu koji se stvara nakon što se u vulkanskoj erupciji isprazni magmatska komora.

Znanstvenici upozoravaju da bi erupcija mogla imati dugoročni štetni učinak na koraljne grebene, obalu i ribarenje u širem području, a moguće su i kisele kiše.

Na Tongi je sada važno osigurati dopremu pitke vode. Vlasti su savjetovale stanovništvo da pije vodu iz boca jer je voda iz slavina vjerojatno kontaminirana pepelom i otpadom iz mora.

Tongoanska mornarica rasporedila je timove koji dijele vodu, hranu i šatore za otočje Ha'apai.

Očekuje se da će Tonga službeno zatražiti pomoć no Novi Zeland već je poslao dva broda koji prevoze vodu i druge potrepštine, a pomoć zrakoplovom najavila je i australska ministrica vanjski poslova Marise Payne.

Komunikacija je ograničena i prioritet je popraviti prekinute podvodne kabele.

Subcom, američka privatna kompanija koja je ugovorom vezana za održavanje kabela u području Azije i Pacifiku, rekla je da radi s Tonga Cable Ltd na popravku linije koja povezuje Tongu i Fidži.

  • +10
Posljedice erupcije vulkana na Tongi Izvor: Profimedia / Autor: Tonga Geological Services / Zuma Press / Profimedia