komunikacija i dalje u prekidu

[FOTO] Objavljene prve snimke iz zraka: Pogledajte kako izgleda Tonga nakon strašne erupcije podvodnog vulkana

18.01.2022 u 09:38

Bionic
Reading

U javnosti su objavljene prve snimke posljedica erupcije podvodnog vulkana kod otočne države Tonga. Na snimkama novozelandske vojske u nadzornom letu vidljivi su razmjeri katastrofe u kojoj su poginule dvije osobe

Zračne fotografije malog otoka Nomuke prikazuju tlo i drveće prekriveno pepelom i drugu štetu nanesenu ogromnom podvodnom vulkanskom erupcijom i cunamijem koji je u subotu pogodio pacifičku regiju.

Satelitske snimke koje je analizirao UN pokazuju slične prizore u Kolomotui, Tongatapuu i Fafaa Villageu, Kolofo'ou. I dok su neke zgrade ostale stajati, čini se da su se druge srušile, a cijeli krajolik prekriven je sivim pepelom, piše Guardian.

Snimke pokazuju i međunarodnu zračnu luku Fua'amotu, a čini se da je uzletno-sletna staza bila poplavljena i djelomično prekrivena pepelom ili zemljom. Druge satelitske snimke pokazuju da je do poplava došlo u nekoliko valova.

Smatra se da je erupcija podmorskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, 65 km sjeverno od glavnog grada Tonge, najveći vulkanski događaj u posljednjih 30 godina. Na društvenim mrežama objavljeni su prvi videosnimci i fotografije vala cunamija koji je uslijedio nakon erupcije. Osim cunamija, otokom je zavladala tišina jer je glavni komunikacijski kabel oštećen. Komunikacija s Tonge bila je iznimno ograničena u danima nakon erupcije.

  • +10
Posljedice erupcije vulkana na Tongi Izvor: Profimedia / Autor: Tonga Geological Services / Zuma Press / Profimedia

Erupcija je uzrokovala atmosferske udarne valove i cunami koji je stigao čak do Aljaske, Japana i Južne Amerike.

"Možemo potvrditi da je policija Tonge obavijestila Visoko povjerenstvo Novog Zelanda na Tongi da je potvrđeno dvoje mrtvih, uključujući građanku Velike Britanije", reklo je ministarstvo vanjskih poslova i trgovine.

Vijeće za međunarodni razvoj (CID) priopćilo je da je jedna od žrtava Britanka Angela Glover.

Nick Eleini, brat Angele Glover, rekao je da je 50-godišnjakinja izgubila život dok je pokušavala spasiti svoje pse od cunamija, izvijestila je britanska novinska agencija PA.

Novi Zeland šalje pomoć Tongi, no vulkanski pepeo na pisti aerodroma u glavnom gradu sprječava slijetanje zrakoplova s humanitarnom pomoći.

Trebat će nekoliko dana da vojni brodovi sa zalihama dođu do otoka, rekle su novozelandske vlasti.

Raste strah od moguće humanitarne krize.

Erupcija je izazvala cunami i prekinula podvodni kabao, zbog čega je zemlja ostala odsječena od vanjskog svijeta.

"Voda je među najvećim prioritetima za Tongu u ovom trenutku", rekao je ministar obrane Peeni Henare.

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) rekao je da nije bilo kontakta sa skupinom otoka Ha'apai nakon erupcije vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai u subotu.

OCHA je rekla da je posebice zabrinuta za dva mala otoka, Mango i Fonoi. S Manga je upućen aktivni signal za pomoć.