kolaps zdravstva

Tri milijuna eura privatnicima za preglede na koje se čeka duže od 270 dana

10.07.2024 u 11:05

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) priopćio je da je na izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća 4. srpnja donio odluku da za tri milijuna eura prihvati ponude 15 privatnih poliklinika/specijalnih bolnica, jedne bolnice, jedne privatne ordinacije te jednog doma zdravlja o provođenju dijagnostičko-terapijskih postupaka radi smanjenja lista čekanja

U HZZO-u navode da su ponude odabrane na temelju provedenog natječaja na koji su se mogle javiti privatne i javne zdravstvene ustanove.

'Ugovoreno je ukupno 46.680 postupaka', naveo je HZZO.

Podsjetimo, Vili Beroš, ministar zdravstva, pohvalio se krajem prošle godine da je liste čekanja na dijagnostičke pretrage uspio svesti na ciljanu razinu od 270 dana. No to se dijelom moglo zahvaliti i prebacivanju dijela zdravstvenih usluga na privatni zdravstveni sektor.

Pola godine kasnije liste su se otele kontroli pa je u svega šest mjeseci raspisan drugi natječaj za niz dijagnostičkih pretraga. Naime u prosincu 2023. godine HZZO je po naputku Ministarstva zdravstva raspisao Natječaj za sklapanje ugovora o provođenju dijagnostičko-terapijskih postupaka s ciljem smanjenja lista čekanja. Na temelju njega s privatnim je ustanovama ugovoreno ukupno 39.808 dijagnostičko-terapijskih postupaka. Za to je izdvojeno dva milijuna eura.

Polovicom lipnja raspisan je novi natječaj radi smanjenja liste čekanja u zdravstvenim ustanovama u kojima je prosjek čekanja na dijagnostičko-terapijske postupke duži od 270 dana.

Iako je planirano da se napravi 61.100 postupaka, na kraju je, očito zbog ponuđenih cijena i financijskih mogućnosti, ugovoreno njih 46.680.

Najveći broj postupaka koje je trebalo napraviti u svim županijama odnosi se na UZV dojke. Samo u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji planirano ih je četiri tisuće.