IZBJEGNUTA KATASTROFA

Tri aviona 12 sekundi djelilo od sudara!

02.08.2012 u 20:02

Bionic
Reading

Tri putnička aviona s gotovo 200 ljudi našla su se u u utorak na ruti koja im je jamčila sudar nad aerodromom Reagan National u Washingtonu, objavio je Washington Post u četvrtak

Kontrola letenja usmjerila je dva aviona u uzlijetanju ravno prema trećem koji je kanio sletjeti. Sva tri aviona pripadaju tvrtki US Airways, priopćile su savezne vlasti koje su upoznate s tim slučajem.

Sva su tri aviona na kraju sretno stigla na svoje destinacije, ali za dlaku izbjegnut sudar samo je još jedna od nekoliko tisuća zabilježnih pogrešaka američke kontrole leta u zadnjih nekoliko godina.

Reagan National mjesto je najistaknutijih nezgoda, među ostalima i lani otkrivenog slučaja u kojem je jedini kontrolor leta spavao i nije reagirao kad su mu regionalni kontrolori htjeli predati avion na slijetanje.

Problem u utorak dogodio se oko 14 sati po lokalnom vremenu, u trenutku kad je velik broj dolaznih letova čekao u redu da sleti na glavnu pistu. No približavala se oluja i zbog vjetra je kontrola iz Warrentona htjela promijeniti putanju slijetanja.

Kontrola u Warrentonu javila je taj plan kontroli leta u Nationalu. 'Kontrolni se toranj složio, al nije tu informaciju proslijedio onima kojima je morao', rekao je savezni dužnosnik upoznat sa slučajem, ali bez dopuštenja da službeno o njemu govori.

Zato se dogodilo da jedan avion koji je dobio dopuštenje za slijetanje nađe okrenut ravno prema druga dva aviona koja su upravo uzletjela. Prema brzini kojom su letjeli, aerodromske su vlasti zaključile da su bili 12 sekunda od sudara kad je kontrolni toranj otkrio