BURNO NA POLITIČKOJ SCENI VUKOVARA

Trguju li SDP i SDSS u gradu-heroju?

06.11.2012 u 17:24

Bionic
Reading

Unatoč činjenici da joj nisu nazočili vijećnici HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević, sjednica Gradskog vijeća Vukovara je održana, a sve odluke na zasjedanju donesene su jednoglasno. Na dnevnom redu bila su imenovanja čelnih ljudi u skupštinama društava u vlasništvu grada koja su podijeljena po principu šest SDP-u, a dva SDSS-u

Na mjesto predsjednika Skupštine tvrtke Komunalac, Vukovarske razvojne agencije, Hrvatskog radija Vukovar i Tehnostana imenovan je gradonačelnik Željko Sabo (SDP), dok je Srđan Milaković iz SDSS-a ostao predsjednik Skupštine Gospodarske zone Vukovar. Stranački mu kolega Dragan Crnogorac novi je predsjednik Skupštine Vodovoda grada Vukovara.

Upravo je takva podjela čelnih funkcija, a kalkulira se kako bi mogle uslijediti i promjene u direktorskim foteljama gradskih poduzeća, zasmetala HDZ-u i Starčevićevom HSP-u, pa njihovi vijećnici nisu ni došli na sjednicu Vijeća. Prethodno su gradski ogranci obje stranke održali i medijske konferencije.

'Zbog nesposobnosti gradonačelnika Željka Sabe, Vukovar tone sve dublje u beznađe i besperspektivnost. Građani Vukovara postali su taoci politike jednog čovjeka koji ne bira sredstva i partnere kako bi se održao na vlasti. Zadnji čin pucnja u svehrvatsko u gradu dogodio se trgovinom SDP-a i SDSS-a vezano za razrješenja predsjednika skupština gradskih tvrtki, po ključu – četiri skupštine SDP-u, a dvije SDSS-u', priopćeno je iz HDZ-a.

Iz te su stranke još poručili kako 'ne žele sudjelovati u perfidnoj političkoj trgovini kojom se grad Vukovar praktično predaje u ruke srpskoj nacionalnoj manjini, dok hrvatska mladež odlazi iz grada', te su i pojasnili kako su nedolaskom na sjednicu Vijeća poručili i da ne žele 'dati legitimitet takvoj politici'. 'U Vukovaru je na djelu politička trgovina i današnja sjednica Gradskog vijeća zapravo je početak tihe okupacije grada-heroja', rekao je predsjednik vukovarskog HDZ-a, Damir Barna

Slično su reagirali i u vukovarskom ogranku HSP-a Dr Ante Starčević, čiji je predsjednik Marijan Pavliček s medijske konferencije poručio kako tim činom 'gradonačelnik omogućava SDSS-u da zavlada herojskim Vukovarom'. 'Bojim se da će ova politička trgovina imati dalekosežne posljedice kako za sam Vukovar, tako i za sve Hrvate koji žive u gradu heroju', rekao je Pavliček.

Gradonačelnik Željko Sabo odbacio je takve optužbe, ustvrdivši kako se 'ne radi ni o kakvoj koaliciji i trgovini između SDP-a i SDSS-a, nego o savjesnom radu gradskih vijećnika koji će donijeti odluke u korist radnika, a ne interesnih skupina ili pojedinaca' 'Građani će sami zaključiti je li u redu ne dolaziti na sjednice, a primati vijećničku naknadu', rekao je Sabo.

I SDSS-ov vijećnik Srđan Milaković, ujedno i predsjednik vukovarskog ogranka te stranke, odgovorio je kako nema političke trgovine dviju stranaka. Komentirao je i navode iz Starčevićevog HSP-a, po kojima će ulaskom u skupštine gradskih poduzeća 'Srbi zavladati gradom herojem', kao i one iz HDZ-a o 'tihoj okupaciji Vukovara'.

'Ne znam što reći na te optužbe, jer nemaju veze s pameću. Očito se žele senzibilizirati građani Vukovara i kroz ovakve istupe natjerati da se opet uplaše Srba', ocijenio je Milaković, rekavši i kako su takve izjave bile i očekivane od desne političke opcije u pripremama za lokalne izbore.

Vukovarski SDP dobio je i novog vijećnika, jer je u njihove redove pristupio Slobodan Ristić, nedavno isključen iz HDZ-a. SDP po tome ima 11 vijećnika, HDZ osam, SDSS pet, a HSP Dr Ante Starčević tri vijećnika. Troje vijećnika nema matičnu stranku.