bez milosti

Singapur pogubio ženu zbog trgovine drogom

28.07.2023 u 09:27

Bionic
Reading

Singapur je u petak pogubio 45-ogodišnju ženu zbog trgovine drogom, nakon što je 2018. proglašena krivom za trgovinu 30 g heroina

Pogubljenje Saridewi Djamani drugo je takvo pogubljenje ovoga tjedna, nakon Singapurca Mohda Aziza bin Hussaina, koji je osuđen za trgovinu 50 grama heroina 2017., prenosi BBC.

Singapur ima neke od najstrožih zakona protiv droga na svijetu, za koje vlasti tvrde da su neophodni za zaštitu društva.

Singapurski zakon propisuje da će smrtna kazna biti izrečena svakome tko bude uhvaćen u preprodaji više od 500 g kanabisa ili 15 g heroina.

Singapurski Središnji ured za narkotike (CNB) rekao je u priopćenju da je protiv Saridewi, koja je osuđena na smrt 6. srpnja 2018., provedeno "potpuno propisano postupanje" prema zakonu.

Najviši sud odbio je žalbu na njezinu osudu 6. listopada prošle godine. Molba za predsjedničko pomilovanje također je bila neuspješna, navele su vlasti.

U travnju je još jedan Singapurac, Tangaraju Suppiah, pogubljen zbog trgovine 1 kg kanabisa. Vlasti su navele kako je on koordinirao prodaju putem mobilnog telefona.

Lokalni mediji izvijestili su da je Saridewi svjedočila tijekom suđenja da je gomilala heroin za osobnu upotrebu tijekom islamskog mjeseca posta. Iako nije poricala prodaju droga kao što su heroin i metamfetamin, umanjila je razmjere tih aktivnosti, istaknuo je sudac See Kee Oon.

Vlasti tvrde da strogi zakoni o drogama pomažu održati Singapur jednim od najsigurnijih mjesta na svijetu i da smrtna kazna za prekršaje u vezi s drogama uživa široku podršku javnosti.

No protivnici smrtne kazne to osporavaju.

"Nema dokaza da smrtna kazna ima jedinstven učinak odvraćanja ili da ima bilo kakav utjecaj na korištenje i dostupnost droga", rekla je Chiara Sangiorgio iz Amnesty Internationala.

"Jedina poruka koju ova pogubljenja šalju jest da je vlada Singapura voljna ponovno prkositi međunarodnim jamstvima o primjeni smrtne kazne", rekla je.

Nekoliko skupina za ljudska prava uključujući Amnesty International pozvalo je singapursku vladu da zaustavi pogubljenja.

Amnesty navodi kako je uz Kinu, Iran i Saudijsku Arabiju, Singapur jedna od samo četiri zemlje koje su nedavno izvršile pogubljenja povezana s drogom.