PUPOVAC OTVORENO

'Trebam se vidjeti s Karamarkom ali i on s Milanovićem'

19.10.2013 u 13:12

Bionic
Reading

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je sastanak premijera Zorana Milanovića s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara 'dobrim sastankom s dobrim ishodom', a HDZ je optužio da sudjeluje u kampanji koja destabilizira ustavnopravne odnose u Hrvatskoj

'Razgovarao sam s Karamarkom. Trebamo se vidjeti, red je da se vidimo, jer smo zajedno puno radili za Hrvatsku i za srpsko-hrvatske odnose. Jednako tako se trebaju naći i Karamarko i Milanović, jer u Hrvatskoj mora biti dijaloga, i mora se razgovarati. Država nije privatna stvar', poručio je Pupovac, koji smatra da premijer opoziciju mora upoznati s najkrupnijim potezima i upozoriti da neke stvari koje čini opozicija narušavaju stabilnost države.

Pupovac je u emisiji 'Intervju tjedna' Hrvatskog radija, komentirajući susret premijera i Stožera u četvrtak u Vukovaru, rekao kako je 'po onom što znamo, to (je) bio dobar sastanak s dobrim ishodom'. Na pitanje je li do tog susreta trebalo doći ranije, Pupovac je kazao kako je 'očito trebalo vremena da se susret organizira i sazrije svijest o opasnostima koje takve pojave nose sa sobom, ne samo po međuetničke odnose, nego i po državu', te istaknuo da nitko ne smije obezvrjeđivati državu, čak ni kad se ne slaže sa svime što ona čini.


Pozdravio je micanje policije s vukovarskih ulica, ocijenivši kako 'nije dobro da se imenuje da je opsada u Vukovaru ili Zagrebu, ili bilo kojem drugom dijelu Hrvatske'. 'Mislim da je iznimno razumno da se iz Hrvatske prestanu slati poruke kao da je ratno razdoblje, da se koristi retorika iz 90-tih i narušava slika koja je u Vukovaru stvarana od 1996.', rekao je Pupovac.

Komentirajući zahtjeve Stožera da se maknu dvojezični natpisi, provede novi popis stanovništva i odgodi uvođenje dvojezičnosti, Pupovac je kazao kako se primjena Ustavnog zakona o pravima manjina do sada odgađala, čime se, uvjeren je, pokazuje kako su zakoni donošeni na silu, bez spremnosti da se poštuju prava manjina.

'Problem u vezi te kampanje je u tome što je ona stala u funkciju političkih i drugih ideoloških ciljeva', ustvrdio je Pupovac, koji smatra da se u posljednjih godinu dana 'proizvode imaginarni neprijatelji, u svrhu restauracije desnih konzervativnih ideologija, koje žele ograničiti postignuti stupanj slobode u Hrvatskoj'.

'To se radu u svrhu stvaranja platforme za dolazak na vlast i uspostavljanja novog tipa vlasti', rekao je Pupovac i dodao kako je 'loše što to čini stranka s kojom SDSS surađuje od 1996.''HDZ je stožerna stranka desnog političkog spektra, ali dugo nismo imali situaciju po kojoj su isključive stranke, koje posežu za ideologijama na rubu onoga što bi trebalo tolerirati, pretvaraju u neku vrstu šake HDZ-a. To je naprosto zabrinjavajuće', rekao je Pupovac.

Sudionike takve kampanje vidi i u crkvenim krugovima. 'Pojedini krugovi i pojedini predstavnici Katoličke crkve, sasvim suprotno ekumenskom kršćanskom duhu, odjednom otvaraju kampanju koja izgleda kao poziv na uspostavljanje neke nove vrste jednoumlja, što je opasno', rekao je Pupovac i ocijenio da je, s obzirom na brojne probleme s kojima se Hrvatska susreće, riječ o 'vrsti antihrvatske kampanje'.

Kad je riječ o HDZ-ovoj ulozi u toj kampanji, Pupovac ističe kako nije siguran koliko u njoj sudjeluje predsjednik te stranke Tomislav Karamarko, ali tvrdi da 'drugi istaknuti ljudi iz HDZ-a, poput Ivana Penave, otvoreno agitiraju zajedno s vrlo isključivim političkim grupacijama, gotovo na rubu tolerancije'.

'To je opasnost za Hrvatsku i za HDZ, koji, kao stožerna stranka desnog centra, odjednom stvara pretpostavke za potpunu destabilizaciju ustavnopravnih odnosa u Hrvatskoj', rekao je Pupovac. Kazao je da je o tome razgovarao s Karamarkom te da očekuje da će se uskoro sastati, a smatra da bi se s čelnikom opozicije trebao sastajati i premijer Milanović.