BRITANSKI MINISTAR U HRVATSKOJ

'Treba nam vremena za ratifikaciju'

10.07.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Britanski ministar za Europu David Lidington nalazi se u službenom posjetu Hrvatskoj gdje se susreo s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljanićem te je tom prilikom izjavio da je zadivljen reformama koje su napravile hrvatska Vlada i Ministarstvo pravosuđa na području pravosuđa i sudstva

Lidington je došao u Zagreb u svojevrsnu inspekciji da bi se osobno uvjerio kako se ispunjavaju obaveze koje je Hrvatska preuzela ispuniti do ulaska u punopravno članstvo u Europsku uniji 1. srpnja iduće godine. Posebno jer se u tom razdoblju nalazimo pod monitoringom. Najveća boljka su obaveze preuzete zatvaranjem Poglavlja 23, o pravosuđu i temeljnim pravima, a odnose se na pitanja suđenja za ratne zločine i druge posljedice rata, ali i reformu sudstva koja obuhvaća iznimno bolan segment - smanjivanje velikog broja neriješenih sudskih predmeta.

'Ohrabren sam informacijama koje mi je u razgovoru predočio ministar Orsat Miljanić oko njegove odlučnosti da nastavi dalje s reformama koje su preostale', kazao je David Lidington. Britanski ministar smatra da je ustrajavanje na ovim reformama u sudstvu nešto što oni smatraju da je u hrvatskom interesu jer u Ujedinjenom Kraljevstvu vjeruju da je Hrvatska sposobna privući zanimanje više stranih ulagača, a te kompanije žele doći u zemlju u kojoj djeluje nepristran i efikasan pravosudni sustav.

Lidington se osvrnuo i na ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Britanskom parlamentu. Dosad je taj ugovor ratificiralo 11 zemlja, a svih 27 to moraju učiniti prije 30. lipnja iduće godine. On se nada da će zakon o ratifikaciji doći na dnevni red Parlamenta do kraja ove godine, ali vjeruje da će biti vrlo brzo nakon ljeta. 'Treba nam vremena za ratifikaciju bilo kojeg novoga pristupnog ugovora, ali ovaj ugovor ima čvrstu podršku vlade', kazao je ministar za Europu. Ipak, ne treba očekivati da će se to dogoditi prije nego Europska komisija predstavi sveobuhvatni izvještaj o monitoringu nad Hrvatskom koji će biti objavljen u listopadu jer žele da zastupnici budu upoznati s njegovim sadržajem prije rasprave.

Odbacio je novinarsku primjedbu da Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek posljednje ratificira hrvatske ugovore rekavši da još mnogo zemalja nije to učinilo. 'To je uvjetovano parlamentarnom procedurom. Svi moraju poštivati svoje ustavne procedure', kazao je Lidington.

Na pitanje hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo ograničiti zapošljavanje hrvatskih radnika na sedam godina nakon što uđemo u Europsku uniju ministar je kazao da u koalicijskom sporazumu vladajućih konzervativaca i liberalnih demokrata stoji da će uvesti neki oblik prijelazne kontrole bilo kojoj novoj članici EU-a. 'To pitanje se ne odnosi samo na Hrvatsku. Objavit ćemo vjerojatno krajem godine ili početkom iduće kako to planiramo napraviti. Ne donosimo te odluke tek tako da nam padaju s neba, već na temelju pažljivih istraživanja o stanju na tržištu rada. Tek tada ćemo odlučiti kako ćemo djelovati', poručio je ministar za Europu Lidington.