TRŽIŠTE RADA

Tražite posao? Pogledajte što se nudi preko granice

06.02.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju proširilo se i tržište rada, a samim time otvorile su se i prilike za rad u inozemstvu. To dokazuju i podaci portala MojPosao, prema kojima je u 2013. bilo objavljeno 31 posto više oglasa za rad u inozemstvu nego 2012. godine. Kako kriza u Hrvatskoj ne jenjava, mnogi se odlučuju upravo na rad izvan granica Lijepe Naše

Više od polovice oglasa za inozemstvo odnosili su se na zemlje Europske unije (65 posto), i to najvećim dijelom za Njemačku i Češku. Najtraženija zanimanja bila su: programeri, hotelsko osoblje i medicinske sestre

U ovom trenutku na portalu MojPosao aktivno je 770 oglasa za inozemstvo, među kojima izdvajamo sljedeće:

Booking.com traži osobu za poziciju Application Developer - iPhone/iPad OS (m/ž). Budući zaposlenik bit će odgovoran za razvoj i proširenje postojeće baze aplikacija tvrtke i raditi kao dio tima stručnjaka za mobilne tehnologije u Amsterdamu. Idealan kandidat treba posjedovati petogodišnje programersko iskustvo, kao i iskustvo u razvoju iOS aplikacija (razvojni paket iOS SDK).

IDS, tvrtka koja pruža usluge u cjevarstvu i gradnji postrojenja te usluge industrijske montaže na području energetike i procesne tehnike u zapadnoj Europi i Južnoafričkoj Republici, traži financijskog knjigovođu (m/ž). Uz visoku ili višu stručnu spremu ili magisterij, potrebno je imati pet do deset godina iskustva na poslovima u financijskom knjigovodstvu te napredno poznavati engleski jezik i osnove njemačkog jezika.

Zavod eVITA, koji pruža usluge klijentima, bolnicama i medicinskim centrima iz država Arapskog zaljeva, traži liječnika specijalista (m/ž). Osim završenog medicinskog fakulteta i specijalizacije za liječnike specijaliste, potrebno je posjedovati četiri godine radnog iskustva i licencu za rad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Poslodavac također očekuje napredno poznavanje engleskog jezika i razvijene komunikacijske vještine kod idealnog kandidata.

Za apliciranje na neki od poslova u inozemstvu važno je dobro pripremiti životopis i molbu kako biste istaknuli svoje vještine i konkretna znanja, ali i dokazali da ste se spremni odseliti u drugu državu kako biste napredovali na poslovnom i privatnom planu.

Budući da se radi o poslu u inozemstvu, trošak odlaska na razgovor može biti velik kako za vas, tako i poslodavca, pa se često razgovori organiziraju telefonskim putem. Ako se pribojavate formalnih razgovora i često vas ulovi trema pri razgovoru ‘oči u oči’, možda je ovakav oblik intervjua idealan za vas. Provjerite kako ‘ne uprskati’ prilikom telefonskog intervjua i što možete učiniti kako biste se pokazali kao poželjan kandidat za radno mjesto na koje se javljate.