PREDSJEDNIČKA CIJENA

'Trava za motanje' odsad i u ljekarnama

06.05.2014 u 15:03

Bionic
Reading

Možete li zamisliti da legalno uzgajate marihuanu? Da skoknete u kvartovsku ljekarnu po gram-dva trave? Od danas, snovi pušača marihuane postaju stvarnost - u Urugvaju, izvještava CNN

Urugvaj je postao prva država na svijetu u kojoj se sustavno regulira legalna proizvodnja, prodaja i konzumacija marihuane.

Najavljujući aktiviranje novih pravila, usvojenih još u prosincu, Diego Canepa iz Ureda predsjednika Josea Mujice podsjetio je da će država sustavno kontrolirati tržište marihuane, počevši od određivanja cijena.

'Vrijednost grama marihuane u prodaji u ljekarnama na reguliranom tržištu određivat će Ured predsjednika kroz nadzornu agenciju', rekao je Canepa.

Dobro ste pročitali. Urugvajska vlada osnovala je agenciju nazvanu Institut za regulaciju i kontrolu kanabisa. Predložena cijena je 20 urugvajskih pezosa (4 kune i 70 lipa) po gramu.

Građani u kućama mogu uzgajati do šest stabljika i proizvoditi maksimalno 480 grama godišnje. Mogu se osnivati i klubovi uživatelja kanabisa, uz uvjet da imaju između 15 i 45 članova. Pojedinci u ljekarnama mjesečno mogu kupiti do 40 grama marihuane.

Za sve one koji su tim povodom već počeli tražiti avionsku kartu za Urugvaj, predsjednik Mujica ima obeshrabrujuću poruku: 'Idite drugdje. Strancima u Urugvaju i dalje je zabranjeno konzumirati i kupovati travu.'

Više o toj temi možete pročitati ovdje