ISKORAK I KONTRA:

'Transrodne osobe nisu mentalni bolesnici'

01.11.2011 u 17:47

Bionic
Reading

Lezbijska grupa 'Kontra' i Centar za prava seksualnih i rodnih manjina 'Iskorak' pozdravile su danas rezoluciju Europskog parlamenta kojom se poziva Svjetsku zdravstvenu organizaciju da transrodne osobe prestane tretirati kao mentalne bolesnike

'Poremećaj rodnog identiteta' prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB) još uvijek se smatra 'mentalnim poremećajem u ponašanju', upozoravaju Iskorak i Kontra u priopćenju te izražavaju zadovoljstvo rezolucijom Europskog parlamenta od 28. listopada, kojom se poziva Europsku komisiju i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da poremećaj rodnog identiteta uklone s liste mentalnih poremećaja.

Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB) služi kao svjetski priznati popis fizičkih i mentalnih oboljenja, a do 1990. godine tretirala je homoseksualnost kao mentalni poremećaj. Popis oboljenja, ističe se u priopćenju, trenutačno se razmatra i revidira te bi sljedeća verzija MKB-a, nakon dugih konzultacija, trebala biti gotova 2015.

Zastupnica europarlamenta i autorica amandmana za ukidanje poremećaja rodnog identiteta Emine Bozkurt, u povodu donošenja nove rezolucije istaknula je kako se 'promatranje transrodnog identiteta kao mentalnog poremećaja u Svjetskog zdravstvenoj organizacii mora hitno promijeniti'. 'Sigurna sam da će sljedeća verzija MKB-a imati nepatološku reklasifikaciju da bi transrodne osobe koje žele živjeti u tijelu koje odgovara njihovom identitetu imale pravo na medicinsko liječenje', rekla je Bozkurt.

Raul Romeva i Rueda, također zastupnik Europskog parlamenta, upozorava kako klasifikacija transrodnih osoba kao na mentalno bolesnih posljedično dovodi do čestih ponižavanja takvih osoba od strane medicinskog osoblja, poslodavaca i obitelji. 'Ovom rezolucijom šalje se jasna poruka Europskoj komisiji i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da patologija rodnog identiteta mora biti ukinuta kao što je ukinuta za homoseksualnost 1990. godine', ističe.

Zastupnici očekuju od Europske komisije, koja sudjeluje u pregovorima za sljedeću verziju Međunarodne klasifikacije bolesti, da uzme u obzir mišljenje parlamenta koje je dano u rezoluciji, a koju su podržale sve političke stranke u europarlamentu, navodi se u priopćenju.