BITKA ZA POTICAJE

Traktori na slavonskim prometnicama

Bionic
Reading

Baranjski poljoprivrednici počeli su u podne najavljeni mirni prosvjed, okupivši se, s desetak traktora, uz prometnicu u Čemincu. Isto toliko, desetak poljoprivrednih proizvođača s traktorima, od podneva mirno prosvjeduje nedaleko od graničnog prijelaza s BiH Županja-Orašje te mjesta Bošnjaci kod Županje

U priopćenju za javnost, koje su podijelili novinarima, navodi se među ostalim da okupljanjem žele iskazati zajedništvo s namjerom da ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu pozovu da ode s te dužnosti jer drže kako dosadašnjim radom nije učinio ništa za hrvatsku poljoprivredu i seljaka.

Seljaci traže i isplatu cjelokupnog poticaja za prošlu godinu u iznosu u kojem je bio isplaćen i 2011. te napominju da su i ove godine na meti trgovačkih lobija kojima je u interesu jedino zarada, a pritom nisu zaštićeni proizvođači i potrošači.

Zbog tih problema, seljaci traže sastanak s predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) izjavio je za Hinu da su zasad prosvjedi počeli na tri mjesta u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji te na jednome mjestu u Virovitičko-podravskoj županiji i na jednome mjestu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Dodao je da seljaci zasad mirno prosvjeduju okupljanjem i parkiranjem traktora uz ceste, a o daljnjim postupcima naknadno će odlučiti, u čemu će ključnu ulogu imati reakcija Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede na njihove zahtjeve.

Prosvjed kod Županje organizirao je Sindikat hrvatskih seljaka (SHS) i dio je seljačkih prosvjeda koji se danas održavaju u brojnim županijama.

Predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac je u izjavi Hini izrazio nezadovoljstvo što, kako je kazao, policija na nekoliko punktova u županiji blokira dio prosvjednika te im ne dozvoljava da traktorima izađu na glavne ceste i pridruže se prosvjednicima kod graničnog prijelaza.

'Pregovaramo s policijom da vidimo kako ćemo razriješiti taj problem. Ne znam uopće u čemu je problem? Riječ je o traktorima koji su uredno registrirani i koji se valjda mogu voziti bez ograničenja po bilo kojim cestama u ovoj županiji, a sada ispada da nam to pravo netko oduzima', naglasio je.

Pokrovac je istaknuo kako nezadovoljni poljoprivredni proizvođači traže ostavku resornog ministra Tihomira Jakovine, kojega smatraju najgorim ministrom poljoprivrede dosad.
'Sve što je taj čovjek do sada obećao nije ispunio. To je najgori ministar poljoprivrede kojega smo ikada imali. Naši problemi, a većina poljoprivrednika nalazi se na koljenima, njega i Vladu kao da se ne tiču, kao da se sve događa u nekoj drugoj državi, tako se ponašaju', kazao je ogorčeno Pokrovac.

Dodao je kako prosvjednici neće blokirati granični prijelaz, ali da će, zbog velikog broja traktora u blizini tog prijelaza, promet preko njega sigurno biti usporen.
Prema riječima glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Domagoja Džigumovića, policiji nije za danas najavljen nikakav prosvjed, ali policajci u ophođenju s prosvjednicima postupaju u skladu sa zakonom i ovlastima.

'Prvi put ide se u prosvjede bez organizatora. Seljaci su se jednostavno našli u teškoj situaciji i okupljaju se na različitim punktovima diljem Slavonije te žele poslati jasnu poruku da je u poljoprivredi došlo do točke usijanja, da se dalje ne može', rekao je za Media servis predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić

Seljaci su se okupili diljem Slavonije, zasad na tri mjesta u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji te na jednome mjestu u Virovitičko-podravskoj županiji i na jednome mjestu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Brlošić kaže kako je neisplata poticaja u prvom planu.

'Prvenstveno, ova neisplata poticaja za koju je ministar do jučer naglašavao da će biti isplaćena u cijelosti. Štoviše, na službenim stranicama Agencije za plaćanje o poljoprivredi izašao je popis svih korisnika s iznosima za koje pišu da se isplaćeni. Svi seljaci koji su gledali taj popis kažu da, da je to njima isplaćeno, nijedan seljak ne bi bio na cesti. Očito se radi o nekakvim manipulacijama, netočnim informacijama na službenim stranicama i zasigurno je taj popis motivirao seljake da izađu van, da se organiziraju i traže svoja prava za koja smatraju da ih imaju', rekao je Brlošić.