juarez

Tragedija u meksičkom centru za migrante: U požaru poginulo najmanje 39 osoba

28.03.2023 u 11:48

Bionic
Reading

Deseci ljudi smrtno su stradali u smrtonosnom požaru koji se proširio centrom za migrante u meksičkom gradu Juarezu na granici s SAD-om

Vjeruje se da se u centru kojim upravlja meksički Nacionalni institut za migracije u trenutku izbijanja požara nalazilo oko 70 osoba. Lokalni mediji navode da je poginulo više od 30 osoba, piše BBC, a institut je priopćio kako je poginulih najmanje 39 te da je 29 migranata ozlijeđeno u požaru i da su prebačeni u bolnice u tom području.

Objekt se nalazi u blizini mosta Stanton-Lerdo, koji povezuje Meksiko i SAD. Nije bilo službenih izjava o tome što je moglo uzrokovati požar, ali lokalne novine izvijestile su da je neposredno prije toga došlo do nereda unutar centra. Fotografije koje je objavio Reuters pokazuju brojna tijela prekrivena folijskim pokrivačima kako leže izvan zgrade. Smatra se da su mnoge žrtve Venezuelci koji su pokušavali doći do Sjedinjenih Država.

  • +3
Požar u migrantskom centru u meksičkom gradu Juarezu Izvor: EPA / Autor: Luis Torres

Tisuće migranata posljednjih tjedana došle su u Juarez, meksički grad koji se nalazi s druge strane rijeke Rio Grande u odnosu na američki grad El Paso, u očekivanju ukidanja uredbe koja američkoj vladi daje ovlast da brzo protjera migrante koji pokušavaju prijeći njezinu granicu. Uredba, koja dopušta američkim graničnim službenicima da uskrate pojedincima ulazak u SAD 'kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti', prvi put primijenjena je na početku pandemije covida, za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a aktualna administracija Joea Bidena objavila je da namjerava prekinuti s takvom politikom, no još nije ukinula uredbu.

  • +6
Tisuće migranata posljednjih tjedana dolaze u meksički grad Juarez u nadi da će moći prijeći u SAD Izvor: EPA / Autor: Luis Torres