PILE UMJESTO PURICE

Tradicionalna blagdanska košarica za tročlanu obitelj 2068 kn, a uz veliko odricanje 545 kn

20.12.2017 u 13:11

Bionic
Reading

Tradicionalna blagdanska potrošačka košarica za 2017. godinu iznosit će 2068 kuna, dok je prošle godine iznosila 2000 kuna, izvijestio je u srijedu Nezavisni hrvatski sindikat. Skromnija košarica ove godine iznosi 928 kuna u odnosu na 855 kuna prošle godine, a dodatnim odricanjem moguće ju je spustiti i na 545 kuna, što je rast u odnosu na prošlu godinu u kojoj je vrlo skromna košarica iznosila 525 kuna

Blagdanska košarica podijeljena je na tri kategorije - onu obilniju i u skladu s tradicijom, onu nešto skromniju, u kojoj su jeftinije namirnice, i onu najjeftiniju - no niti jedna ne obuhvaća troškove darova, bora, ukrasa i pirotehnike, kao ni troškove putovanja na razna odredišta, plaćene novogodišnje dočeke i sl.

'Zbog značajnih regionalnih razlika u Hrvatskoj, košarica je temeljena na tradicionalnoj blagdanskoj prehrani koja se blaguje najčešće i u najvećem dijelu Hrvatske. Nažalost, neka tradicionalna jela, kao što je primjerice bakalar za Badnjak i purica za Božić, iziskuju povećane troškove zbog visokih cijena i većina hrvatskih građana ne može si ih priuštiti pa je blagdanska košarica podijeljena na tri kategorije', objašnjava NHS.

Kako ove godine Badnjak pada u četvrtu nedjelju Došašća, pa ne zahtjeva post i nemrs, većina obitelji će se vjerojatno odlučiti za klasični nedjeljni ručak, što povećava troškove zbog veće količine mesa jer se glavnom jelu koje ribu zamjenjuje mesom pridodaje još i juha s mesom, ističe NHS.

Prema tome za tradicionalnu blagdansku košaricu potrebno je izdvojiti dodatnih 68 kuna, pa ona iznosi 2136 kuna, za srednju 52 kune pa ona iznosi 978 kuna i za skromnu 33 kune pa ona iznosi 578 kuna.

  • +29
Ponuda hrane na zagrebačkom adventu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pokazalo se kako veliki broj građana zamijeni skupi bakalar, zubatac ili škarpinu s oslićem ili nekom drugom još jeftinijom ribom – srdelama, šarunom ili manjim trljama. U nekim krajevima, ako je riječ o prženoj slatkovodnoj ribi ili o 'fišu', skuplje ribe štuku i soma zamijene šaran i više ribljih glava uz pokoju sitnu ribicu, a puricu zamijeni pile, kokoš ili neko drugo jeftinije meso, navode sindikalci.

Za Silvestrovo i Novu godinu, umjesto odojka i skupljih suhomesnatih proizvoda, kao što su pršut, kulen i šunka, konzumira se jeftinija svinjska lopatica, jeftinije salame, za juhu manje kvalitetni dijelovi junetine ili samo sarma od jeftinijeg i manje kvalitetnog mljevenog mesa s malo više riže. 

  • +34
Prosvjed umirovljenika pod geslom Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Prigodom izrade sve tri košarice korišteni su standardni recepti kako bi se što točnije odredila potrebna količina za tročlanu obitelj, a pretpostavljalo se da će se većina jela konzumirati za ručak i večeru, dok su primjerice normativi za Božić određeni pod pretpostavkom kako će hrana koja ostane biti dovoljna i za blagdan sv. Stjepana. 

Cijene proizvoda bilježene su u trgovačkim lancima i na tržnicama na raznim lokacijama. Kod onih proizvoda koji pokazuju velike varijacije u cijenama, što je najčešće slučaj na tržnicama, a i kod nekih proizvoda u trgovačkim lancima, koji, ovisno o regiji ili lokaciji u gradu, bilježe veće razlike, kao metodološki najkorektniji pokazatelj cijena u takvim slučajevima korištena je aritmetička sredina. 

Temeljem dostupnih podataka i analiza NHS predviđa da će potrošnja u prosincu ove godine iznositi više od 12,5 milijardi kuna.