već tijekom današnjeg dana

Tportal doznaje: Zbog divljanja korona brojki stižu strože mjere u Dalmaciji, otkrivamo detalje

03.01.2022 u 13:32

Bionic
Reading

Zbog većeg broja novozaraženih koronavirusom i očekivanja da će se situacija dodatno pogoršati, Krizni stožer u Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom današnjeg dana donijet će odluku o postroženju epidemijskih mjera, doznaje tportal

Stožer je zasjedao u ponedjeljak ujutro, a uoči objave novih mjera čeka se odobrenje Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Usprkos nagađanjima, nije donesena odluka o prelasku nastave u osnovnim i srednjim školama na online model, ona će se do daljnjega odvijati na uobičajeni način. No, dvije mjere se ipak postrožuju.

Kako tportal doznaje, izgledno je skraćenje radnog vremena kafića i drugih ugostiteljskih objekata, i to do 22 sata. Također, priprema se ograničenje broja osoba na javnim okupljanjima u zatvorenom i otvorenom prostoru, i to bez obzira na to koriste li se za ulazak covid potvrde.

Maksimalan dozvoljeni broj ljudi još uvijek nije usuglašen i moguće je da će se on određivati po površini prostora, odnosno kao postotak kapaciteta.

U Splitsko-dalmatinskoj, kao i preostale tri županije u Dalmaciji, brojke novozaraženih rastu u prethodnih desetak dana i epidemiolozi su sasvim sigurni da je uzrok tome pojava omikron soja, koji se znatno lakše prenosi i brže širi. I udjel cijepljenih građana još uvijek je nešto ispod državnog prosjeka.

  • +16
Sunčano vrijeme u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

U prethodna 24 sata u ovoj županiji zabilježena je 221 novozaražena osoba od ukupno 448 testiranih, dakle udjel pozitivnih ponovno se kreće oko 50 posto. Ogroman je pritisak i na testiranje, na termin se trenutno čeka najmanje četiri dana.

Na liječenju u splitskoj bolnici nalaze se 192 covid pozitivne osobe, dok se 40 osoba nalazi na respiratoru. U prethodnom danu preminule su tri osobe.