mjere protiv ptičje gripe

Totalna karantena: Eutanazija peradi na Vindonovoj farmi tovnih purana

20.11.2020 u 11:21

Bionic
Reading

Na farmi tovnih purana u vlasništvu tvrtke Vindon, u sastavu Poslovnog sustava Vindija, na kojoj je u četvrtak utvrđena ptičja gripa, provode se mjere za suzbijanje širenja virusa, uključujući eutanaziju peradi, potvrdili su Hini iz te tvrtke.

Iz Vindona su istaknuli da su na prvu sumnju moguće prisutnosti virusa influence ptica na lokacijski dislociranoj farmi za tov purana Delovi u Općini Virje odmah pokrenute sve potrebne aktivnosti laboratorijskih ispitivanja.

Promptno su uvedene sve mjere biozaštite i preventivno stavljanje farme u totalnu karantenu, odnosno zabrana prometa svih životinja i opreme.

Također su po potvrdi prisutnosti virusa ovlaštena državna tijela pokrenula obavezno određivanje svih propisanih mjera za suzbijanje širenja virusa, sukladno zakonima i svim pripadajućim naredbama, uz trajni nadzor provedbe.

Postupak unutar same farme sa zaraženom peradi ovisi o provedenom epidemiološkom istraživanju nadležnih institucija.

„Prema tom nalazu se provode svi sljedeći koraci, uključujući eutanaziju peradi, iako virus ne predstavlja opasnost zaraze za ljude”, navodi se u odgovoru Vindona Hini koji potpisuje direktorica Anita Stanić.

Iz tvrtke nisu precizirali o kojem se broju eutanazirane peradi radi. Farma ima sedam objekata, a kapacitet joj je više desetaka tisuća purana.

Kako se radi o samo jednoj farmi i jednoj lokaciji od njih više u sustavu proizvodnje purećeg mesa, reprogramom unutar proizvodnih planova osigurat će se dostatnost svježe puretine i purećih proizvoda za sve potrebe kontinuirane opskrbe, poručuju iz Vindona.

O ptičje gripe podtipa H5N8 na farmi tovnih purana u četvrtak je izvijestilo Ministarstvo poljoprivrede, naglasivši da će daljnje laboratorijske pretrage utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus.

Iz Ministarstva su naglasili da za taj virus do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, a odmah su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti za zaraženom farmom.