vrućina ubija

Toplinski val prži Sibir i središnju Aziju: Takvo nešto nije zabilježeno u povijesti!

09.06.2023 u 06:46

Bionic
Reading

Deseci toplinskih rekorda pali su u Sibiru. Temperature se penju iznad 37,7 stupnjeva Celzijevih unatoč tome što je tek početak lipnja

Prošle subote temperature su dosegle 37,9 stupnjeva Celzijevih u Jalturovsku, što je bio najtopliji dan u povijesti, prema klimatologu Maximilianu Herreri, koji prati ekstremne temperature diljem svijeta, javlja CNN.

Od tada je u Sibiru pao niz temperaturnih rekorda. U gradiću Baevo temperatura je dosegnula 39,6 stupnjeva Celzijevih dok je u Barnaulu izmjereno nešto nižih, koji je 38,5 stupnjeva Celzijevih.

To je 'najgori toplinski val u povijesti' u regiji, objavio je na Twitteru Herrer.

I čini se da će biti još gore. 'Danas nastavljaju padati rekordi s temperaturama oko 40 stupnjeva Celzijevih', rekao je Herrera za CNN.

Sibir ima tendenciju velikih mjesečnih i godišnjih temperaturnih fluktuacija, ali posljednjih nekoliko desetljeća vidljiv je snažan trend zagrijavanja.

'Sibir je jedno od područja koja se najbrže zagrijavaju na planetu s ekstremnim vrućinama koje su sve jače', rekao je za CNN Omar Baddour, voditelj službi za praćenje klime i politiku Svjetske meteorološke organizacije.

'Ovi toplinski valovi imaju velike implikacije za ljude i prirodu i nastavit će se događati sve češće ako brzo ne smanjimo emisije stakleničkih plinova', rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora Službe Europske unije za klimatske promjene Copernicus.

  • +2
Požari na Uralu Izvor: Profimedia / Autor: Anna YURIEVA / AFP / Profimedia

Dok sezona šumskih požara uzima maha na sjevernoj hemisferi, Sibir – s Kanadom – također se bori sa značajnim i intenzivnim šumskim požarima. U svibnju požar koji je bjesnio ruskim Ural ubilo je najmanje 21 osobu .

Nije samo u Sibiru ovaj tjedan zabilježena rekordna vrućina. Toplinski val zahvatio je i srednju Aziju. Početkom travnja Turkmenistan je zabilježio temperaturu od 42 stupnja Celzijusa, što je bio 'svjetski rekord za tu zemljopisnu širinu', rekao je Herrera. Otada vrućina nije prestala.

U srijedu su u Kini zabilježene temperature više od 45 stupnjeva Celzijevih, u Uzbekistanu 43 stupnja Celzijusa, a u Kazahstanu 41 stupanj Celzijusa.

To je 'povijesni toplinski val, koji ponovno ispisuje svjetsku klimatsku povijest', napisao je Herrera na Twitteru.