BIVŠI PREMIJER ZGRĆE MILIJUNE

Tony Blair na platnom popisu Kazahstana

24.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon svršetka političke karijere, bivši britanski premijer Tony Blair zarađuje milijune dolara ustupajući svoje veze i iskustvo zapadnim kompanijama koje traže odnos s naftom bogatim državama iz donjeg doma svjetske demokratske ljestvice

Poslije Libije i Kuvajta, Tony Blair uskoro odlazi u Kazahstan, gdje će diktatorskoj vlasti Nursultana Nazarbajeva biti savjetnik za

provedbu ekonomskih reformi. Za njim će u Astanu i Blairov kontroverzni spin-doktor Alastair Campbell te niz bivših europskih državnika. Britanskim medijima kruže informacije da će bivši laburistički vođa za svoje usluge dobivati čak osam milijuna funti sterlinga godišnje, no Blairova konzultantska kuća Tony Blair Associates to demantira.

Sredinom prošlog desetljeća Blair je otišao u Libiju lobirati za interese britanskih naftnih kompanija. Navodno je razvio prijateljske odnose s obitelji Gadafi, što ga je kasnije izložilo kritikama na otoku: The Telegraph piše da je Blairovo drugovanje s Gadafijem, osim profita za britanske tvrtke, dovelo do britanskog puštanja na slobodu terorista koji je bombom srušio Pan Amov putnički avion kod Lockerbieja. Na optužbe da nemoralno pravi biznis sa zločinačkim i nedemokratskim režimom Blairov se stožer branio tvrdnjama da je njegovo posredovanje u poslovnim projektima odvuklo Gadafija od razvijanja oružja za masovno uništavanje.

Političar kojem mnogi zamjeraju pokretanje invazije na Irak utemeljene na nevjerodostojnim obavještajnim podacima, nakon odlaska s premijerske pozicije zaradio je milijune samo od memoara (profit je dao u humanitarne svrhe). Dnevnik blizak konzervativcima Daily Telegraph piše da je od ostavke na mjesto premijera 2007. godine Blair kao konzultant zaradio između 20 i 50 milijuna funti. Među klijentima su mu i američka investicijska banka JP Morgan Chase, te švicarski osiguravatelj Zurich Financial Services.